Lavete profesionale microfibra

Lavete profesionale de uz industrial

 Importanta HACCP si codul culorilor

In toate domeniile in care igiena este cruciala, este obligatoriu ca normele HACCP sa fie implementate.

Pentru aceasta este necesar sa se foloseasca lavete profesionale care sa fie usor de clatit si cu uscare rapida, pentru ca bacteriile sa nu aiba timp sa se dezvolte si sa se inmulteasca. Astfel laveta ramane igienica si proaspata timp indelungat.

 

Pentru industria alimentara exista un cod al culorilor, in functie de zonele de curatare.

Astfel un exemplu ar fi:

 • albastru (bleu)- pentru zona de restaurant: mese, tavi, tacamuri, vesela
 • rosu– pentru toalete si lavoare
 • galben – pentru dezinfectare in bucatarie
 • verde –pentru bucatarii si zone de prepararea mancarii
 • alb – pentru alte zone de curatare

 

 

 • Repartizarea culorilor pe zonele de curatare ramane la latitudinea utilizatorului, insa trebuie pastrata si respectata cu strictete, pentru a nu se creea confuzii.
 • Certificarea antibacteriala pentru lavetele profesionale, in special cele utilizate in industria alimentara, reprezinta un plus de valoarea adus lavetei, prin reducerea cresterii bacteriene in structura acesteia.
 • Din punct de vedere tehnic compozitia de fibre si modul de fixare a fibrelor creeaza o activitate antibacteriana, prevenind cresterea bacteriilor in structura lavetei.
 • Activiatea antibacteriana este certificate prin standardul de calitate ISO 20743/2007. Daca se folosesc produse biocide, pentru a obtine activitatea antibacteriana, atunci trebuie sa fie indeplinite standardele regulamentului CE cu privire la produsele biocide.lavete profesionale antibacterien
 • Pentru lavetele cu certificare antibacteriana se recomanda sa se inscriptioneze pe ambalaj sau pe etichete simbolul:

 

 

Lavete netesute

Materialul netesut (TNT sau non-woven) este un amestec de fibre naturale cu fibre sintetice sau doar fibre sintetice (ex. poliester, polipropilena). Fibrele sintetice au alte forme de legatura  si nu sunt tesute (comparativ cu materialul textil).

lavete netesute structura

In functie de compozitia materialului, caracteristicile lavetelor netesute sunt unice:

 • rezistenta la rupere
 • rezistenta la uleiuri si solventi
 • putere mare de curatare
 • absorbante
 • durabile

Tinand cont de toate acestea, lavetele netesute sunt ideale pentru stergeri repetate.

 

Lavete microfibra

Cu cat lavetele de microfibra au mai multe fire despicate, se mareste suprafata, ceea ce inseamna o putere de curatare mult mai eficienta si utilizare redusa de produse chimice.

lavete microfibra structura

Comparativ cu lavetele clasice din material textile, care doar imping murdaria si umezeala (suprafata ramane murdara si umeda), utilizand lavete de microfibra acestea ridica si captureaza umezeala si murdaria, suprafata ramand curata, uscata, bine lustruita

 

Lavete hartie air-laid – lavete de calitate superioara dar cu utilizare limitata, recomandate pentru stergeri industrial in conditii dificile.

Spre deosebite de procesul normal de realizare al lavetelor clasice de hartie (creata cu ajutorul apei) lavetele de hartie air-laid sunt voluminoase, poroase si fine ceea ce le confera proprietati ridicate de absorbtie si rezistenta comparativ cu hartia obisnuita. Fibrele formeaza o structura cu ajutorul aerului, neutilizand  apa ca mediu pentru imbinarea fibrelor.

lavete hartie structura

Caracteristici lavete de hartie air-laid:

 • nu zgarie, avand o textura fina
 • antistatica
 • nu lasa scame, praf
 • structura rezistenta chiar si atunci cand este uda
 • poate fi clatita si refolosita

 

 

In functie de procentul de celuloza din compozitia lavetei de hartie, recomandarea pentru  utilizarea acestora este:

 • 81%celuloza- pentru curatarea mainilor
 • 61% celuloza- pentru stergeri de lichide
 • 39% celuloza -pentru preparare alimente
 • 31% celuloza – pentru scurgeri de uleiuri
 • 27% celuloza -pentru curatare utilaje
 • 8% celuloza -pentru operatiuni delicate

 

Share Button
Be Sociable, Share!
utilizarea-manusilor-de-unica-folosinta-din-nitril

Ghid de utilizare a manusilor de unica folosinta din nitril

 

 

Sursa foto: www.superiorglove.com

 

Indiferent ca lucrezi in medicina, prelucrarea alimentelor, automobile sau arta corporala, sunt necesare manusi de unica folosinta. Dar, doar pentru ca sunt de unica folosinta, multe persoane nu iau in considerare calitatea produselor de unica folosinta si, mai ales, nu acorda importanta compozitiei din manusi.

 

Mai jos, am facut o prezentare succinta a manusilor de unica folosinta din nitril, ceea ce te va ajuta sa alegi cu mai multa usurinta produsele.

 

Ce este Nitrilul?

 

Nitrilul este astazi materialul preferat pentru fabricarea manusilor de unica folosinta. Principalul motiv este acela ca, spre deosebire de latex, care este un cauciuc natural, nitrilul este sintetic si nu provoaca reactii alergice.

 

Exista foarte multe persoane care au alergie la latex din cauciuc natural. Cu toate acestea, numarul acestora creste printre cei care au expunere regulata la produsele din latex, plangerea venind, de cele mai multe ori, din raportarile persoanelor care lucreaza in domeniul medical.

 

Manusile de unica folosinta medicale si industriale: care este diferenta?

 

Alegerea propice a manusilor de nitril de unica folosinta depinde si de domeniul de activitate. Cele doua categorii principale de manusi de nitril sunt pretabile atat pentru sectorul industrial, cat si pentru cel medical.

 

Manusile de nitril pentru sectorul industrial:

 

Manusile industriale de nitril sunt cele mai potrivite pentru domeniul in care se implica manipularea substantelor chimice si a solventilor. Industriile care ar folosi acest tip de manusi de nitril sunt serviciile auto si sectorul alimentar.

 

Impreuna cu rezistenta chimica, o caracteristica importanta a manusilor industriale, manusile trebuie sa aiba si un nivel ridicat de rezistenta la intepare. In timp ce industriile precum serviciile alimentare au cerinte specifice pe care manusile trebuie sa le indeplineasca, manusile fabricate pentru sectorul industrial nu sunt la fel de stricte ca cele medicale.

 

Manusile de nitril pentru sectorul medical:

 

Manusile de nitral medicale sunt folosite in zonele in care exista riscul de a intra in contact cu agentii patogeni din sange sau cu alti contaminanti proveniti din mediul extern. Cunoscute sub numele de manusi de examinare, manusile medicale sunt folosite in spitale, laboratoare, spatii de curatenie si cabinete stomatologice.

 

Deoarece riscurile sunt mai ridicate, manusile medicale sunt testate riguros si respecta instructiunile specificate in directivele europene de profil.

 

Cum sunt fabricate manusile din nitril?

Nitrilul, cunoscut sub denumirea de cauciuc butadienacrilonitrilic, este un copolimer derivat prin copolimerizarea butadienului si acrilonitrilului. Aceste molecule ofera doua avantaje specifice manusilor de nitril:

 1. Acrilonitrilul imbunatateste rezistenta chimica;
 2. Butadiena creeaza flexibilitate si rezistenta la rupere;

 

Odata ce materialul sintetic a fost creat, este trimis catre fabrica, pentru a incepe procesul de fabricare a manusilor de nitril propriuzise. Totodata, acestea sunt testate si verificate, pentru a respecta pas cu pas fiecare aspect cu privire la rezistenta si protectie.

Dispotrading ofera o gama variata de produse de unica folosinta, printre care si o gama variata de modele si culori pentru manusile de unica folosinta de nitril potrivite pentru industriile in care lucrati. Pe langa manusile din nitril, in catalog poti gasi pana la peste 5 tipuri de astfel de echipamente pentru protectia mainilor: manusi latex, manusi vinil, manusi polietilena etc.

Share Button
Be Sociable, Share!
evolutia-manusilor-de-unica-folosinta

Istoria manusilor de unica folosinta

 

Sursa foto: http://www.superiorglove.com/pages/blog/the-guide-to-disposable-nitrile-gloves-uses-and-prices/

 

 

Manusile de unica folosinta au o istorie destul de stralucitoare, inca de cand au aparut, intrucat s-a descoperit o utilitate, mai ales din punct de vedere al sigurantei sanitare. Au fost create tocmai pentru a raspunde unor nevoi de practica curata si de protectie impotriva bacteriilor.

 

Mai jos este o prezentare generala a ceea ce a insemnat in trecut manusile de unica folosinta si ceea ce presupun acestea pentru majoritatea companiilor, precum si evolutia acestora.

 

1889

In mai 1989, spitalul Johns Hopkins si-a deschis pentru prima data usile pentru tratarea pacientilor, cu saloane noi si curate si uniforme pregatite pentru orice interventie medicala. Dr. William Stewart Halstead, care a avut o serie de realizari medicale si chirurgicale, a fost primul chirurg si unul dintre cei patru medici fondatori ai spitalului. Halstead era cunoscut pentru precizie si pentru curatenie, motiv pentru care nu a este deloc surprinzator ca istoria ii atribuie lui titulatura de dezvoltator al manusilor chirurgicale.

 

“ Istoria timpurie a manusilor de unica folosinta provine din industria medicala”

 

Dupa ce asistenta si sotia sa, Caroline Hampton a spus ca substantele chimice pe care le-a folosit pentru diferite interventii i-au provocat eruptii cutanate, Halstead a intrat in compania Goodyear Rubber Co. pentru a crea manusi de cauciuc speciale pentru maini. Pentru ca s-a stabilit imediat utilitatea acestora, nu dupa mult timp, intregul personal chirurgical au inceput sa le poarte in timpul operatiilor. La vremea respectiva, ei au presupus ca beneficiul principal a fost dexteritatea crescuta si nu s-au gandit foarte mult la igiena.

 

1894

Joseph Lister, primul chirurg care a sterilizat ustensilele si pansamentele chirurgicale, a fost responsabil pentru fabricarea manusilor chirurgicale sterile. In 1984, aproximativ 50% din toti pacientii operati au murit. Multe dintre aceste decese s-au datorat faptului ca chirurgii nu si-au spalat mainile intre interventiile chirurgicale si examinari, trecand astfel agenti patogeni intre pacienti.

Lister a folosit acidul carbolic pentru a steriliza instrumentele. Aceasta actiune ar fi fondarea chirurgiei antiseptice si inspiratiei pentru dezvoltarea brandului Listerine.

 

1965

Ansell Rubber Co. Pty Ltd. si-a majorat finantarea pentru cercetarea chirurgicala a manusilor in 1941. In 1965, Ansell a dezvoltat primele manusi medicale de unica folosinta. Producatorul a sterilizat manusile cu ajutorul iradierii gamma.

 

1992

In martie 1992, Administratie pentru Sanatate si Securitate Operationala a publicat Standardul Patogenilor Bloodborne. In acest timp, a existat o crestere a gradului de constientizare cu privire la virusul HIV, iar OHSA a pus in aplicare regula pentru a proteja lucratorii care ar intra in contact cu fluidele corporale. Standargul OSHA obliga angajatorii sa furnizeze acestor muncitori echipament personal de protectie, inclusiv manusi de unica folosinta. Manusile nitril au aparut pe piata in anul 1990 si s-au folosit special pentru protejarea angajatilor de HIV.

 

Mijlocul anului 1990

In tot acest timp, manusile de unica folosinta cu nitril au aparut pentru prima data pe piata. Aceste manusi, care provin din acrilonitril si monometri butadieni, ofera o rezistenta chimica mai mare decat manusile de latex. In plus, manusile erau perfecte pentru purtatorii care aveau alergii la latex si, de asemenea, in medii medicale in care pacientii aveau alergii.

 

In prezent

Manusile de unica folosinta s-au nascut in industria medicala, iar o mare parte din inovare a rezultat din necesitatile in aplicatiile de examinare a pacientului. Cu toate acestea, in ultimii ani, atentia s-a indreptat catre extinderea utilizarii manusilor de unica folosinta, cum ar fi industria auto, in saloane cosmetice, serviciul alimentar si prelucrarea produselor alimentare si sanitara.

 

De fapt, piata industriala este sectorul cu cea mai rapida crestere in utilizarea manusilor de unica folosinta, iar cererea cea mai mare vine pentru manusi de nitril.

Share Button
Be Sociable, Share!
chipamente-de-protectie-pentru-angajati

5 aspecte care denota grija pentru protectia si sanatatea angajatului

Sursa foto: Pexels.com

 

Rolul important pe care angajatii il au, precum si motivarea acestora sunt aspecte tot mai mult constientizate. Obiectivele si cifrele planificate sunt lucruri posibile datorita oamenilor din organizatie care au abilitatile si cunostintele necesare. Angajatorii au insa responsabilitatea de a lua in vizor toate masurile pentru protectia si sanatatea salariatilor, astfel incat acestia sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu de lucru sigur si sanatos.

 

Reguli de luat in considerare pentru protectia si sanatatea angajatului

 

 1. Informare si instruire

Angajatul are nevoie, inainte de toate, de informatie. El trebuie sa cunoasca riscurile de accidentare, utilizarea echipamentului si dispozitivelor de protectie sau cum poate interveni in caz de prim ajutor sau evacuare. Demonstratiile practice si testarea ulterioara a cunostintelor angajatului conduc la o instruire completa. Desigur, fiecare salariat este necesar sa dispuna de informatii specifice, adaptate activitatilor si conditiilor sale de munca.

 

 1. Echipamentul de protectie adecvat

Angajatii trebuie protejati de conditiile meteorologice si de riscurile prezente la locul unde lucreaza. Exista articole de protectie pentru cap, pentru maini sau pentru picioare, pentru ochi sau auz s.a. De luat in considerare este calitatea materialului din care este confectionat echipamentul de protectie. Pentru ca este folosit in conditii cu risc ridicat, este recomandat sa nu se faca compromisuri in momentul achizitionarii. Urmarirea recomandarilor si instructiunilor de alegere a echipamentului de lucru este un prim pas important.

 

 1. Igiena la locul de munca

Angajatorul are obligatia de a pune la dispozitie gratuit produsele igienico-sanitare necesare personalului. Trusa sanitara de prim ajutor este recomandata si se intalneste in dotarea unitatilor industriale, de comert, invatamant sau culturale si recreative. Igiena la locul de munca implica o curatenie riguroasa care sa distruga microbii. Se utilizeaza obligatoriu produse de curatenie specifice. Pentru ca substantele folosite pot afecta pielea, este necesar sa fie puse la dispozitie manusile de menaj care au rol de a oferi protectie sporita.

 

 1. Folosirea produselor de unica folosinta

Este necesar ca angajatii sa aiba o igiena adecvata (ex.: spalarea frecventa a mainilor in lucrul cu substantele toxice) si sa poarte echipamentul de lucru necesar (ex.: halat, boneta). Utilizarea produselor de unica folosinta conduce la o igiena sporita, manusile, mastile, papucii fiind doar cateva dintre produsele de unica folosinta indispensabile.

 

 1. Evaluarea periodica a echipamentelor de protectie

Paza buna trece primejdia rea. In timp, echipamentele de lucru se uzeaza, se invechesc. Astfel, devine necesar a cunoaste cand trebuie schimbat echipamentul de protectie. Manusile fac parte din categoria articolelor care sunt folosite des, deci de cele mai multe ori sunt primele care se schimba. In momentul cand sunt depistate deficiente, acestea se repara sau se inlocuieste echipamentul inainte de a fi din nou folosit. Foarte important este si un mod corect de depozitare al echipamentului individual de protectie.

Dispo Trading pune la dispozitie gama completa de articole pentru protectia si sanatatea angajatilor.

Share Button
Be Sociable, Share!
incaltaminte-de-lucru-pentru-angajati

Ce rol are incaltamintea de protectie si cum o alegi pe cea mai buna

 

Incaltamintea de protectie la locul de munca are rolul de a oferi siguranta si confort, mai exact de a proteja piciorul de posibile accidente. Dar cum alegi cea mai buna incaltaminte care sa se potriveasca cu domeniul de activitate si care sa corespunda nevoilor unui lucrator?

 

5 tipuri de incaltaminte de protectie pentru diverse medii de lucru

 

 

 • Bocancii de lucru ofera protectie la locul de munca si aduce un plus de siguranta in cazul in care se lucreaza cu materiale si echipamente grele. Alege bocanci impermeabili, rezistenti la presiune, captusiti, care sa permita aerisirea piciorului, care sa aplaneze socurile si care sa fie rezistenti la intemperii. Avand aceste caracteristici, bocancii de lucru sunt ideali pentru locurile in care activitatile de lucru sunt cu risc mare de accidentare. Spre exemplu, bocancii sunt folositi in industriile grele impotriva accidentelor mecanice sau in mediile cu risc cum sunt santierele in lucru.

 

 • Pantofii de protectie sunt ideali pentru mediile de lucru, unde incaltamintea de lucru si protectie este obligatorie. Este un tip de incaltaminte usoara, care ofera confort, protectie si rezistenta la abraziune si hidrocarburi. Pantofii de protectie cu bombeu metalic ofera si protectie impotriva socurilor, iar cei tip sandale au aerisire, fiind potriviti pentru sezonul de vara. Ca si mediu de lucru, pantofii de protectie pot fi ideali pentru service-urile auto, pentru industria auto, industriile usoare si pentru serviciile de transport.

 

 • Cizmele de protectie sunt folosite in special pentru industriile farmaceutice si alimentare, unde se lucreaza intens cu substante chimice, sau pentru uz general. Sunt rezistente la intemperii, sunt impermeabile (rezistente la apa, noroi sau produse petroliere), oferind un nivel mare de protectie a membrelor inferioare. De asemenea, sunt rezistente la alunecare, ferind angajatul de accidente de la locul de munca.

 

 • Sabotii de protectie sunt potriviti pentru mediile aseptice (farmacii, spitale, clinici medicale, fabrici de medicamente etc.), dar si pentru industria alimentara, unde mediul de lucru este static (sortare, ambalare etc.). Atunci cand alegi o pereche de saboti de protectie, trebuie sa fii atent la confortul oferit, la talpa  antiderapanta – sa fie ergonomica – sa ofere stabilitate si sa permita piciorului sa respire. Pe scurt, in sabotii de protectie trebuie sa te simti mai bine ca in oricare incaltaminte.

 

Inainte sa alegi incaltamintea de protectie, trebuie sa stii care sunt riscurile angajatilor in mediilor lor de lucru. Trebuie sa ai in vedere faptul ca nu orice tip de incaltaminte de protectie se potriveste domeniului de lucru. La Dispo Trading, gama de incaltaminte de lucru este variata, modelele oferind numeroase caracteristici pentru uzul in siguranta.

Share Button
Be Sociable, Share!