incaltaminte-de-lucru-pentru-angajati

Ce rol are incaltamintea de protectie si cum o alegi pe cea mai buna

 

Incaltamintea de protectie la locul de munca are rolul de a oferi siguranta si confort, mai exact de a proteja piciorul de posibile accidente. Dar cum alegi cea mai buna incaltaminte care sa se potriveasca cu domeniul de activitate si care sa corespunda nevoilor unui lucrator?

 

5 tipuri de incaltaminte de protectie pentru diverse medii de lucru

 

 

 • Bocancii de lucru ofera protectie la locul de munca si aduce un plus de siguranta in cazul in care se lucreaza cu materiale si echipamente grele. Alege bocanci impermeabili, rezistenti la presiune, captusiti, care sa permita aerisirea piciorului, care sa aplaneze socurile si care sa fie rezistenti la intemperii. Avand aceste caracteristici, bocancii de lucru sunt ideali pentru locurile in care activitatile de lucru sunt cu risc mare de accidentare. Spre exemplu, bocancii sunt folositi in industriile grele impotriva accidentelor mecanice sau in mediile cu risc cum sunt santierele in lucru.

 

 • Pantofii de protectie sunt ideali pentru mediile de lucru, unde incaltamintea de lucru si protectie este obligatorie. Este un tip de incaltaminte usoara, care ofera confort, protectie si rezistenta la abraziune si hidrocarburi. Pantofii de protectie cu bombeu metalic ofera si protectie impotriva socurilor, iar cei tip sandale au aerisire, fiind potriviti pentru sezonul de vara. Ca si mediu de lucru, pantofii de protectie pot fi ideali pentru service-urile auto, pentru industria auto, industriile usoare si pentru serviciile de transport.

 

 • Cizmele de protectie sunt folosite in special pentru industriile farmaceutice si alimentare, unde se lucreaza intens cu substante chimice, sau pentru uz general. Sunt rezistente la intemperii, sunt impermeabile (rezistente la apa, noroi sau produse petroliere), oferind un nivel mare de protectie a membrelor inferioare. De asemenea, sunt rezistente la alunecare, ferind angajatul de accidente de la locul de munca.

 

 • Sabotii de protectie sunt potriviti pentru mediile aseptice (farmacii, spitale, clinici medicale, fabrici de medicamente etc.), dar si pentru industria alimentara, unde mediul de lucru este static (sortare, ambalare etc.). Atunci cand alegi o pereche de saboti de protectie, trebuie sa fii atent la confortul oferit, la talpa  antiderapanta – sa fie ergonomica – sa ofere stabilitate si sa permita piciorului sa respire. Pe scurt, in sabotii de protectie trebuie sa te simti mai bine ca in oricare incaltaminte.

 

Inainte sa alegi incaltamintea de protectie, trebuie sa stii care sunt riscurile angajatilor in mediilor lor de lucru. Trebuie sa ai in vedere faptul ca nu orice tip de incaltaminte de protectie se potriveste domeniului de lucru. La Dispo Trading, gama de incaltaminte de lucru este variata, modelele oferind numeroase caracteristici pentru uzul in siguranta.

Share Button
Be Sociable, Share!
echipamente-de-lucru-pentru-angajati

Recomandari si instructiuni de alegere a echipamentului de lucru

 

Echipamentul de lucru din orice industrie este o metoda de siguranta la locul de munca si de evitare a anumitor accidente provocate de substantele chimice, ustensilele de lucru etc. De aceea, alegerea echipamentului de lucru este recomandat de facut cu o buna cunostinta a caracteristilor pe care le are si nu in ultimul rand asupra nevoii de lucru dintr-o fabrica/salon/farmacie/clinica medicala.

Ce trebuie sa stii atunci cand alegi un echipament de lucru

 

Imbracamintea de lucru este foarte importanta atunci cand vorbim de folosirea unor materiale/instrumente de lucru cu risc mare de accidentare sau pentru prevenirea pericolului de contaminare. Pentru ca are o importanta foarte mare, materialul din care este fabricat echipamentul trebuie sa fie de calitate superioara si sa aiba caracteristici importante pentru domeniul de lucru.

 

Din ce este compus, in general, un echipament de lucru?

 • Combinezoane/costume/echipamente de lucru. Acestea trebuie sa fie fabricate dintr-un material de buna calitate, care sa poate fi refolosibil, precum este bumbacul. Printre caracteristicile cele mai importante pe care trebuie sa le aiba un astfel de costum de lucru este rezistenta acestuia la spalari si folosinta acestuia in perioade lungi de timp. De asemenea, in functie de domeniul de lucru, trebuie sa ai in vedere faptul ca unele industii au nevoie doar de un halat de lucru, altele au nevoie de un echipament complet de lucru (salopeta, pantaloni + halat). La fel de important, pe langa materialul si tipul de uniforma de lucru, este si culoarea. In orice industrie in care se lucreaza, se foloseste albul, intrucat aceasta culoare este considerata elocventa pentru orice industrie – albul exprima curatenie, igiena – cazuri exceptionale fiind atunci cand industria impune un cod vestimentar.

 

 • Echipamentele de unica folosinta. Sunt foarte multe cazuri cand in industria in care se lucreaza este necesara schimbarea echipamentului de lucru, in permanenta. Astfel, lucratorilor trebuie sa le fie puse la dispozitie o serie de produse de unica folosinta. De la bonete de unica folosinta, manusi de unica folosinta pana la sorturi si combinezoane. Pentru a evita transferul bilateral de bacterii produs intre alimentele/materialele/ustensilele folosite si corpul uman, aceste echipamente de unica folosinta au capacitatea de a proteja lucratorul si de a oferi siguranta sanitar-veterinara a produsului. Evitarea caderii unui fir de par in produsele alimentare/tratamente, infectarea cu anumite bacterii etc. sunt doar cateva dintre riscurile de care trebuie sa se tina cont. Manusile pot fi din nitril ,latex, vinil sau din folie transparenta, sorturile si halatele de unica folosinta din polipropilena, iar masca sa fie din hartie sau material netesut.

 

 • Incaltaminte de lucru. La locul de munca este foarte importanta incaltamintea de lucru. Intrucat are o importanta foarte mare in ceea ce priveste siguranta, bocancii trebuie sa prezinte caracteristici potrivite mediului de lucru. Spre exemplu, bocancii trebuie sa aiba talpa antialunecare, trebuie sa fie confectionati dintr-un material care permite piciorului sa respire, sa fie impermeabili si, totodata, sa asigure o mare flexibilitate. Materialele din care sunt fabricate cele mai multe perechi de bocanci:piele,microfibra, cauciuc, poliuretan.

 

In orice industrie lucratoare, normele interne cu privire la echipamentele de lucru si protectie sunt obligatoriu, nu doar din punct de vedere sanitar, ci si din punct de vedere legislativ. Regulile trebuie respectate cu strictete, astfel incat intreg procesul de fabricare si prelucrare sa fie sigur din toate punctele de vedere. Dispo Trading sustine siguranta la locul de munca prin oferirea unor echipamente de lucru de buna calitate, gama adresandu-se industriei largi sau aplicate.

 

Sursa foto: Pinterest

Share Button
Be Sociable, Share!
produse-de-igiena-dintr-un-salon-cosmetic

Principalele norme de igiena dintr-un salon cosmetic

 

Pentru ca igiena face parte din viata fiecarei persoane si pentru ca aceasta este prezenta in orice mediu de lucru, nu putem sa nu ne oprim asupra acestui lucru si sa insistam asupra produselor si echipamentelor de igiena dintr-un salon cosmetic, precum si a normele reglementate prin lege.

 

Buna functionare a unui centru de infrumusetare isi are o rotita in decursul procesului de curatare, dezinfectare si sterilizare incaperii. Mai jos sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respecte orice cosmetician atunci cand vine vorba de igiena.

 

Cele mai importante criterii de igiena dintr-un salon cosmetic

 

Pentru ca intr-un articol anterior am rezumat ceea ce inseamna fiecare proces legat de curatarea suprafetelor de lucru, si anume cei trei pasi: curatenia, dezinfectia si sterilizarea, in acest articol, concentrarea se pune asupra normelor de utilizare si pastrare a produselor.

 

 1. Esteticianul/personalul are obligatia de a isi igieniza mainile inainte si dupa efectuarea unei proceduri cosmetice, in momentul cand se contamineaza accidental cu sange sau alte secretii, dupa indepartarea manusilor de protectie si dupa folosirea toaletei.
 2. Spalatul mainilor se face cu sapun antibacterian si apa potabila, iar uscarea se face cu ajutorul unui prosop, servetel de unica folosinta sau a unui aparat de uscare a mainilor. Nu se folosesc, in niciun caz, prosoape textile de multifolosinta.
 3. Pentru ca spalatul mainilor nu este singura metoda, dezinfectia mainilor se face cu ajutorul unui produs antiseptic (produse biocide destinate igienei mainilor).
 4. Produsele antiseptice se utilizeaza si se pastreaza in dispensere si flacoane speciale.
 5. Flacoanele in care se depoziteaza produsele trebuie inscriptionate cu indicatiile de utilizare, cu data deschiderii si data limita a utilizarii, mai ales in cazul in care produsul se transfera in flacoane mai mici.
 6. Produsele de curatare trebuie pastrate la adapost de lumina si departe de surse de caldura.
 7. Personalul trebuie sa poarte halate sau echipamente de lucru lavabile, curate si de culoare deschisa.
 8. Unghiile cosmeticienilor trebuie sa fie scurt taiate si mereu ingrijite si parul prins.
 9. Suprafetele de lucru, echipamentele si instrumentele trebuie curatate, dezinfectate si sterilizate.
 10. Materiale de unica folosinta se folosesc doar pentru un singur client.
 11. Echipamentele, instrumentele si produsele de unica folosinta sunt indepartate imediat dupa ce au fost folosite si depozitate in locuri corespunzatoare.
 12. Se executa o data la 3 luni dezinsectie si periodic deratizare.
 13. Curatenia trebuie facuta inainte si dupa inceperea programului de lucru de catre un personal instruit si echipat cu echipament de protectie: halat curat si dezinfectat si manusi de unica folosinta.

 

Toate aceste criterii sunt, prin lege, obligatoriu de respectat. Proprietarii de saloane cosmetice trebuie sa tina cont de fiecare parametru si sa aiba in vedere afectiunile si bolile care pot aparea intr-un astfel de mediu. Pentru a preveni astfel de incidente, trebuie sa te asiguri ca exista in salon echipamente si produse de curatare, precum si materiale de unica folosinta.

Share Button
Be Sociable, Share!
produse-de-curatenie-pentru-salon-cosmetic

Cum ai grija de salonul cosmetic si cum il poti proteja de bacterii?

Sursa foto: https://www.timeout.com/newyork/health-beauty

 

Salonul cosmetic este un loc considerat riscant de multe persoane. Faptul ca poti lua contact cu bacteriile si infectiile, face ca multi sa stea departe de saloanele cosmetice si le vad ca pe un inamic contra sanatatii lor. Si nu tratamentele aplicate sau produsele folosite sunt de vina, ci modul cum este ingrijit si prezentat salonul.

 

Pentru ca salonul tau sa fie atractiv, sa prezinte interes si sa treaca de testul multor cliente pretentioase si atente la detalii, trebuie sa respecti cu rigurozitate regulile de igiena, sterilizare si curatare a salonului si ustensilelor cu care lucrezi. In plus, trebuie sa pui la dispozitie o serie de produse de igiena, indispensabile in orice salon.

 

Care sunt tainele unui salon cosmetic curat?

 

Igiena este, fara doar si poate, un indicator al calitatii serviciilor prestate de salon. Daca salonul nu este dotat cu stralucirea pardoselei, cu oglindirea curateniei in ustensile si cu masuri de igiena (produse de unica folosinta, dezinfectanti si personal ingrijit), atunci este foarte probabil ca un client sa plece inca de cand a pasit.

 

Procesul de curatare a unui salon cosmetic:

 

Trebuie sa stii ca sunt trei pasi importanti: igienizare, dezinfectare si sterilizare.

Procesul de igienizare: In acest pas, personalul trebuie sa se asigure ca, in momentul cand efectueaza un procedeu cosmetic, mainile ii sunt perfect curate. Nu este indeajuns o simpla spalare a mainilor cu apa si sapun. Spala corect mainile, inclusiv antebratele, cu ajutorul unui sapun antiseptic si a unui gel antibacterian. Substantele antimicrobiene vor actiona asupra bacteriilor prezente pe mana.

 

Procesul de dezinfectare: Acesta consta in eliminarea bacteriilor de pe instrumentele de lucru. Fiind cele care intra in contact direct cu fiecare client, instrumentele de lucru sunt cele mai predispuse la aparitia bacteriilor. Spatule, pensete, perii de par, aparate de manichiura si pedichiura si multe altele au nevoie de o atentie deosebita atat inainte, cat si dupa utilizare. Alege produse de dezinfectare potrivite instrumentelor de lucru folosite si curate-le cu ajutorul manusilor de protectie. Detergentii si substantele de curatare au o puternica actiune de curatare, care iti pun in pericol pielea.

 

Procesul de sterilizare: Prin acest proces, salonul devine perfect curat si sanatos pentru fiecare client. Eliminarea bacteriilor si microbilor este un important pas, care le pune in siguranta sanatatea clientilor. Foloseste aparate de sterilizare si agenti chimici pentru fiecare instrument de lucru.

 

Procesul de aprovizionare: Este mai mult un pas prin care acorzi clientilor tai un mediu sigur si curat. Lenjerii de pat, bonete, papuci de unica folosinta, halate, prosoape si manusi de protectie sunt cele mai importante echipamente de unica folosinta cu care trebuie sa fie dotat salonul tau.  

Share Button
Be Sociable, Share!

Echipamentul de protectie pentru ochi la locul de munca

 

Echipamentul de protectie la locul de munca cuprinde, in functie de conditiile de lucru, atat haine si incaltaminte specifice, cat si aparatoare pentru fata si pentru ochi.

 

Ochii sunt cea mai sensibila parte a corpului si cei mai expusi la diversi factori si conditii de mediu. Din acest motiv, ei au nevoie de o ingrijire mai atenta si o protectie mai mare.

 

Stabilirea tipului de ochelari necesari se face in urma identificarii pericolelor care pot ataca ochii: lovire (impactul cu particule din aer sau explozii) si stropire (improscare cu lichide calde, reci si toxice sau praf).

 

Ce ochelari alegem in functie de impact?

 1. Pentru pericolul de lovire

Ochelari de protectie cu aerisire directa: au rama din plastic moale si lentila din policarbonat transparent. Se pot purta peste ochelarii de vedere; ofera protectie laterala si frontala a ochilor impotriva lovirii de catre particule cu masa mare sau cele lansate cu viteza mica. De asemenea, asigura protectie la scantei si pulberi, in urma pilirii la polizor.

 1. Pentru pericolul de stropire

–          Ochelari pentru protectie cu banda elastica: au vedere panoramica, cu lentile din policarbonat transparent si sunt cei mai recomandati pentru un mediu de lucru periculos. Se fixeaza pe cap prin banda elastica, ofera ventilatie indirecta si protectie eficienta impotriva stropilor de substante lichide. De asemenea, pot fi purtati peste ochelarii de vedere.

–          Ochelarii de protectie: ofera o buna vizibilitate prin lentilele sale usoare. Sunt comozi la purtare si protejeaza ochii de stropii substantelor periculoase.

–          Ochelari pentru protectie transparenti: au rama din plastic moale, ceea ce ii face usor purtabili. Datorita modelului, ochelarii ofera siguranta si in lateral, aparand ochiul si permitand desfasurarea in siguranta a lucrului.

 

Pe Dispotrading.ro poti gasi o gama variata de elemente vestimentare de protectie la locul de munca. Opteaza pentru cele mai potrivite piese in functie de activitatea pe care o desfasori.

Share Button
Be Sociable, Share!