Cum iti protejezi auzul la locul de munca?

 

Locul de munca intr-un mediu in care esti supus zilnic la zgomote puternice sau prelungite poate fi daunator auzului pe termen lung. Lipsa unui echipament de protectie adecvat va avea consecinte negative asupra sanatatii tale.

 

Cum sa iti protejezi auzul in timpul programului?

Elementele utilizate pentru protectia auzului in anumite conditii sunt:

 

  1. Antifoane externe

Suportul si corpul sunt confectionate din plastic, pernitele din PVC si piele artificiala, iar fono-absorbantul din burete poliuretanic. Antifoanele externe au proprietatea de a atenua zgomotele puternice, protejand auzul conform standardului EN 352-1, fara a bloca insa desfasurarea unei conversatii normale. La utilizare, asigura-te ca sunt asezate in pozitia corecta, acoperind in totalitate suprafata urechii.

 

  1. Antifoane pentru urechi cu snur

Proiectate pentru a fi purtate o perioada scurta de timp, aproximativ jumatate de ora, antifoanele pentru urechi cu snur sunt dedicate zgomotelor mai reduse. Pentru cele extrem de puternice se recomanda antifoanele externe. Sunt prevazute cu cordon din vinil albastru, netede, au forma cilindrica, rotunjita si sunt fabricate din burete poliuretanic moale, hipoalergic ce asigura un confort sporit. Pot fi reutilizate dupa ce in prealabil s-a realizat curatarea lor.

 

  1. Dopuri pentru urechi

Asemenea antifoanelor pentru urechi cu snur, acestea sunt concepute pentru o utilizare pe termen scurt, impotriva zgomotelor cu un nivel mediu. Sunt fabricate din burete poliuretanic, moale si de cele mai multe ori sunt considerate inconfortabile. Purtarea lor fara o curatare atenta, poate determina infectia canalului auditiv.

 

Mediile in care este necesar echipamentul de protectie auditiv

Mediile de lucru predispuse la zgomote puternice, dar si momentele in care se utilizeaza scule electrice, echipament de gradina, arme de foc si plimbarile cu snowmobilul sau motocicleta necesita prezenta unui echipament de protectie adecvat aparatului auditiv.

 

Domeniile de lucru in care exista constant zgomote sunt:

–          Agricultura, pescuit, silvicultura

–          Constructii

–          Divertisment

–          Industria agro-alimentara

–          Industria metalurgica si siderurgica

–          Transporturi

Share Button
Be Sociable, Share!