manusi-de-nitril

Manusile de nitril. Ce sunt si unde se folosesc?

Exista o multime de domenii care implica lucrul cu mainile, multe dintre ele prezentand riscuri pentru integritatea membrelor superioare. Tocmai de aceea, institutiile mondiale care se ocupa de protectia muncii au conturat mai multe legi care obliga anumiti lucratori sa poarte manusi de protectie.

Nu toate manusile de protectie sunt la fel, insa, existand o multime de modele si de materiale din care sunt realizate. Doar atunci cand ne referim la manusile de unica folosinta se disting trei variante principale:

  • Manusi latex. Sunt foarte eficiente pentru diverse scopuri, sunt elastice , se muleaza perfect pe mana si asigura o buna sensibilitate tactila. Sunt insa persoane care au alergie la latex.
  • Manusi vinil. Sunt eficiente in saloane de infrumusetare sau de masaj, dar si in industria alimentara dar nu au elasticitatea latexului. Pot fi achizitionate in variantele nepudrate sau pudrate cu cu amidon de porumb.
  • Manusi nitril. Sunt cele mai interesante, in conditiile in care asigura o flexibilitate foarte mare. Sunt cele mai rezistente manusi de pe piata si pot fi folosite in aproape orice industrie. Daca suferi de diverse alergii la latex sau la pudra, aceste manusi pot fi folosite fara niciun fel de probleme. Au elasticitate apropiata de latex dar o rezistenta la substante chimice mult mai buna.

 

Ce este nitrilul?

 

Este un cauciuc sintetic, care se remarca prin faptul ca este foarte flexibil atunci cand vine vorba despre prelucrare si ca nu provoaca reactii alergice, asa cum face latexul. Tocmai de aceea, este extrem de folosit in foarte multe industrii.

Nitrilul mai este cunoscut si sub forma de cauciuc butadienacrilonitrilic si este obtinut prin copolimerizarea butadienului si a acrilonitriului. Cele doua monecule sunt recunoscute pentru avantajele pe care le au: aceea de a genera rezistenta chimica si de a oferi flexibilitate foarte mare si rezistenta la rupere.

 

Unde sunt folosite manusile din nitril?

 

Exista o multime de domenii in care manusile din nitril pot sa se dovedeasca extrem de utile:

  • In industria alimentara. Sunt solutii perfecte pentru prelucrarea produselor alimentare, dar si pentru manipularea acestora. In primul rand, au avantajul faptului ca ofera un proces de preparare a mancarurilor cat mai igienic, si in al doilea rand, ofera protectie pentru lucrator.
  • In medicina. De asemenea, manusile din nitril se pot dovedi foarte eficiente in medicina. Sunt utilizate, adeseori, atunci cand se efectueaza proceduri cu risc ridicat, dar si in stomatologie sau serviciile de ambulanta. Pentru ca riscurile din sectorul medical sunt ceva mai mari, manusile folosite pentru domeniul medical sunt testate cu rigurozitate si respecta toate directivele europene impuse in domeniu.
  • In saloanele de infrumuseare. Acete manusi ofera protectie antichimica, fiind perfecte pentru cei care lucreaza cu vopseluri chimice sau cu alte produse ce pot duce la iritatii ale pielii.
  • In sectorul industrial. Manipularea substantelor chimice si a solventilor este deosebit de periculoasa si este necesara in multe domenii ale sectorului industrial. Serviciile auto, spre exemplu, implica contactul cu o multime de substante mai mult sau mai putin periculoase. Tocmai de aceea, folosirea manusilor industriale din nitril care au o rezistenta mare la intepare si la rupere, sunt excelente.

 

Sfaturi achizitie manusi de nitril!

 

Nu orice tip de manusi se potrivesc oricui. Este bine sa tii cont de o serie de reguli inainte de a face o achizitie:

  • Tine cont de riscurile la care te expui pentru a sti grosimea de care ai nevoie sau modul in care trebuie sa fie tratate manusile.
  • Tine cont de marime! Este bine sa alegi o manusa care sa se potriveasca pe marimea mainii tale.
  • Urmareste doar manusile care sunt inscriptionate cu simbolul CE.
Share Button