norme manusi de protectie

Ce norme europene trebuie sa respecte manusile de de protectie?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/industrial-security-logistic-1636380/

 


Manusile de protectie reprezinta un element definitoriu al echipamentului de lucru, utilizat in diverse sectoare de activitate. Purtarea acestora este fie reglementata de normele legale, fie recomandata cu scopul de a asigura un mediu de lucru lipsit de riscuri, in anumite domenii.

 

Din acest motiv, procesul de selectie a manusilor de protectie potrivite este unul complex, fiind necesara considerarea tuturor caracteristicilor pe care aceste articole de protectie trebuie sa le indeplineasca.

 

Iata care sunt normele europene in vigoare pentru manusile de protectie utilizate in diverse domenii si standardele pe care acestea trebuie sa le indeplineasca!

 

Norme si standarde europene pentru echipamentele de protectie

 

Norme europene Standarde si caracteristici definitorii
EN420 Aceasta norma se refera la cerintele specifice si generale pe care manusile de protectie trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste ergonomia si constructia lor. Aceste articole trebuie sa fie rezistente la apa, sa asigure confortul necesar si sa nu interfereze cu eficienta purtatorului in momentul manipularii.
EN388 Aceasta norma europeana se aplica in special in cazul manusilor de protectie destinate sectoarelor de activitate cu riscuri mecanice. Produsele potrivite trebuie sa asigure rezistenta sporita in cazul agresiunilor mecanice si sa nu permita ranirea purtatorilor in momentul taierii, sfasierii sau perforarii lor.
EN374 Aceasta norma europeana se aplica in special in cazul manusilor de protectie utilizate in sectoare de activitate in care se lucreaza cu substante chimice. Rezistenta lor la penetrare este una sporita, pentru a evita riscul de contaminare a purtatorilor cu produse chimice sau cu diverse microorganisme daunatoare.
EN511 Aceasta norma defineste caracteristicile specifice si generale ale manusilor de protectie impotriva frigului. Acestea trebuie sa asigure o buna rezistenta chiar si in conditii de lucru cu temperaturi scazute, de pana la -50 grade Celsius. Astfel de conditii de munca pot fi identificate in sectoarele de activitate industriale sau in conditii climaterice deosebite.
EN421 Norma europeana EN421 reglementeaza conditiile pe care manusile de protectie trebuie sa le indeplineasca in cazul in care se lucreaza in domenii cu risc sporit de contaminare radioactiva.
EN407 Aceasta norma europeana se aplica in cazul domeniilor de activitate caracterizate de un risc termic sporit. Aceste articole de protectie trebuie sa atinga un nivel crescut de performanta termica, sa poata fi utilizate in domenii in care se lucreaza direct cu temperaturi foarte mari sau cu focul, pentru a asigura protectia coresapunzatoare a mainilor. Acestea sunt eficiente atunci cand se lucreaza in medii cu caldura de contact, convectiva sau radiatii sau in locatii expuse proiectiilor de metal topit.
EN60903 Persoanele care lucreaza sub tensiune au nevoie de manusi de protectie reglementate de norma europeana EN60903. Aceste articole sunt confectionate din materiale electroizolante, care asigura conditii de lucru sigure, in medii care includ instalatii electrice sub tensiune. Exista clase diferite de astfel de manusi, in functie de proprietatile pe care le asigura.
EN1149 Aceasta norma europeana se aplica in cazul mediilor de lucru in care se manifesta incarcarea electrostatica, asigurand protectia corespunzatoare a purtatorilor.
EN1082 Persoanele care activeaza in domenii in care manipularea obiectelor taioase este frecventa au nevoie de manusi de protectie reglementate de norma EN1082. Acestea asigura rezistenta sporita la penetrare, au caracteristici ergonomice speciale si sunt marcate diferit, in functie de tipul manipularii. In aceasta categorie exista manusi de protectie cu zale, confectionate din plastic sau metal.
EN381.4 Persoanele care lucreaza in medii care necesita manipularea frecventa a unui motofierastrau de lucru au nevoie de echipament de protectie a mainilor reglementat de norma EN381.4. Acestea sunt confectionate din materiale rezistente la taiere, tratate in prealabil, pentru a asigura proprietatile necesare.
EN659 Pompierii trebuie sa poarte echipament de lucru special, din care fac parte si manusile de protectie reglementate de norma europeana EN659. Acestea asigura protectia corespunzatoare a mainilor impotriva incendiilor, fiind utile in special atunci cand pompierii se implica in actiuni de salvare si cercetare.
EN12477 Sudorii reprezinta o alta categorie de muncitori care necesita protectie sporita in mediul de lucru. Manusile de protectie reglementate de norma europeana EN12477 sunt cele recomandate acestora.
EN455 Norma EN455 reglementeaza caracteristcile aferente manusilor de unica folosinta utilizate in diverse domenii de activitate.

 

Protectia mainilor joaca un rol esential in asigurarea bunei functionari a activitatii din diverse sectoare, in deplina siguranta pentru lucratori. Alegerea corespunzatoare a acestor echipamente de protectie nu trebuie sa fie realizata superficial, ci in conformitate cu normele europene impuse si cu reglementarile de protectie recomandate, in functie de specificul fiecarui domeniu.

Share Button
uniforma medicala

Reglementari privind structura si portul uniformelor medicale pentru servicii mobile de urgenta

Sursa foto:https://www.dispotrading.ro/costum-medic-poplin-cesare.html

 

Personalul medical care activeaza in cadrul serviciilor mobile de urgenta trebuie sa cunoasca si sa respecte reglementarile legale cu privire la structura si portul uniformelor destinate lor. Reprezentantii acestui sector nu pot alege uniforme medicale care nu respecta aceste reglementari sau sa efectueze modificari in ceea ce priveste structura agreata in cazul acestor uniforme de lucru.

 

Iata care sunt reglementarile pe care trebuie sa le cunoasca si sa le respecte acestia!

 

CUPRINS

Reglementari generale cu privire la uniformele medicale

Ce contin uniformele din sectorul serviciilor mobile de urgenta

Descrierea elementelor componente ale uniformelor medicale


Reglementari generale cu privire la uniformele medicale

 • Persoanele care activeaza in sectorul medicinei de urgenta trebuie sa poarte zilnic, in timpul programului de lucru, uniforma medicala destinata. Aceasta trebuie sa fie ingrijita corespunzator si sa includa toate accesoriile prevazute.

 

 • Reprezentantii unitatilor medicale de urgenta trebuie sa fie familiarizati cu aceste reglementari si sa aduca la cunostinta personalului angajat conditiile in care trebuie sa pastreze si sa poarte uniformele de lucru atribuite.

 

 • Echipamentul medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta si accesoriile acestuia nu pot fi purtate in afara programului de lucru.


Ce contin uniformele din sectorul serviciilor mobile de urgenta

Pe langa reglementarile generale cu privire la structura si portul articolelor medicale destinate personalului din cadrul serviciilor mobile de urgenta, exista si reguli specifice in cazul fiecarui articol care alcatuieste echipamentul.

 

Iata ce este bine sa stiti in acest caz:

 • Sapca si palaria trebuie sa fie purtate astfel incat sa acopere zona superioara a fruntii, cu emblema pozitionata in zona centrala.
 • Vestonul care alcatuieste echipamentul medical al personalului de urgenta trebuie sa fie purtat cu cravata.

 

 • Nu este permisa depozitarea si transportul obiectelor grele in buzunare, pentru a evita riscul accidentarilor, in timpul interventiilor efectuate.
 • Bluzonul poate inlocui vestonul si poate fi purtat cu camasa si cravata.
 • Articolele de incaltaminte permise sunt alese in functie de sezon: pantofi, ghete, cizme. Acestea nu pot fi inlocuite cu alte modele decat cele acceptate conform regulamentului prevazut.
 • Ecusonul de maneca trebuie sa fie purtat pe membrul stang, la 4-6 cm distanta de umar, iar cel de piept se poarta deasupra buzunarului aferent vestonului sau bluzonului.

Descrierea elementelor componente ale uniformelor medicale

Fiecare articol al echipamentului medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta trebuie sa fie confectionate conform regulilor stabilite si sa respecte designul si schema cromatica specifica. Iata ce trebuie sa stii in acest caz:

 

 • Sapca trebuie sa fie confectionata din stofa, sa includa banda, cozoroc si emblema specifica. Sapca cu cozoroc simplu este destinata medicilor si paramedicilor, fiind confectionata din stofa in nuante ultramarin sau bleu-navy, cu un cozoroc de culoare neagra si cu forma ovala. Accesoriile acceptate in cazul acestei componente a echipamentului trebuie sa fie albe-argintii.

 

 • Palaria este de aceeasi culoare cu sapca (bleu-navy), iar caciula include o calota captusita la interior cu materiale netesute, care asigura un efect termoizolant. Aceleasi nuante sunt respectate si in cazul acesteia, forma sa fiind semiovala, cu bordura dreapta.

 

 • Designul vestonului pentru medici este realizat cu doua randuri de nasturi, iar cel destinat paramedicilor include un singur rand de nasturi. Acesta este confectionat din stofa de aceeasi culoare cu celelalte elemente ale echipamentului (bleu-navy/ultramarin), iar nasturii sunt in nuante albe-argintii.

 

 • Pantalonii care fac parte din echipamentul destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta sunt confectionati din stofa de culoare bleu-navy sau ultramarin, avand un croi drept, nefiind prevazuti cu mansete. Acestia includ trei buzunare, cu exceptia celor destinati femeilor, care nu sunt prevazuti cu buzunare la spate.

 

 • Bluzonul este confectionat dintr-un material textil care permite circulatia aerului, fiind de culoare bleu-navy sau ultramarin. Sistemul de inchidere aferent acestuia include fermoare si butoni metalici.

 

 • Camasa este realizata din tercot, fiind acceptata cea de culoare alba sau bleu-ciel, cu nasturi prevazuti pentru inchidere si manseta inclusa la nivelul manecii.
 • Incaltamintea de lucru care completeaza acest echipament medical este confectionata din piele box, fiind de culoare neagra, indiferent de sezonul in care este purtata. Talpa pantofilor, a ghetelor si a cizmelor este confectionata din polimeri sau cauciuc sintetic, fiind acceptate sistemele de inchidere cu sireturi sau fermoare. Cizmele pentru femei sunt prevazute cu un strat suplimentar de captuseala realizata din mesina sau blana.

 

 • Ecusonul de maneca este realizat pe suport textil, fiind sub forma unui scut, de culoare bleu-navy sau ultramarin. Acesta este prevazut cu inscriptia heraldica in centru, urmata de deviza specifica.

 

 • Ecusonul de piept este confectionat pe suport textil, in forma circulara, in aceeasi nuanta, la care se adauga firele de vascoza brodate pentru inscriptionarea insemnului specific Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

In functie de gradul personalului pentru care sunt create uniformele medicale aferente serviciilor de urgenta, ecusoanele sunt prevazute si cu insemne specifice: medic debutant, sef de garda, sef de echipaj, sef interventie gradul I, II sau III, medic comandant general, asistent medical debutant.

 

Respectarea reglementarilor privind structura, designul si portul echipamentului medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta este obligatorie. Inlocuirea componentelor acestor echipamente sau a accesoriilor cu care acestea sunt prevazute este interzisa. Sarcina familiarizarii cu aceste reglementari revine reprezentantilor institutiilor si unitatilor medicale de urgenta.

Share Button
Manusi de protectie

Reguli de igiena – Importanta manusilor la locul de munca

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/gloves-cleaning-clean-wash-hygiene-4017614/

 

Mainile sunt, fara doar si poate, cele mai importante unelte pe care le folosesti la locul de munca. Asadar, este esential sa le protejezi corespunzator impotriva bacteriilor, virusilor, ranilor, taieturilor, arsurilor, intepaturilor etc. Nepurtand manusi, riscul de a contacta, dar si a transmite bacterii si virusi creste considerabil. Din acest motiv, manusile nu trebuie sa lipseasca din echipamentul de lucru al persoanelor care activeaza in diferite industrii.

 

Cei care lucreaza in constructii, curatenie, clinici, spitale, cabinete medicale, fabrici, saloane de frumusete s.a.m.d. sunt expusi unor riscuri mai mari decat cei care isi desfasoara activitatea intr-un birou. De aceea, atat angajatorii, cat si angajatii trebuie sa cunoasca aceste pericole si sa le previna. Una dintre cele mai bune metode in aceste cazuri este purtarea manusilor.

 

Cum alegi manusile potrivite

Indiferent ca vorbim despre manusi de unica folosinta sau de protectie, este important sa alegi produse de calitate, intr-o marime potrivita, create special pentru activitatea pe care o desfasori. De exemplu, asistentii medicali vor avea nevoie de manusi de unica folosinta, pe cand cei care lucreaza cu substante chimice periculoase, temperaturi ridicate sau obiecte ascutite vor trebui sa poarte manusi de protectie.

Tipuri de manusi

 • Manusile de unica folosinta: pot fi pudrate sau nepudrate si sunt de obicei folosite de personalul medical si de persoanele care lucreaza in bucatariile restaurantelor, hotelurilor, firmelor de catering s.a.m.d. Acestea sunt de regula confectionate din latex, vinil, nitril, polietilena sau poliuretan.
 • Manusile de menaj: sunt confectionate din latex si protejeaza mainile impotriva substantelor nocive din solutiile de curatare.
 • Manusi de protectie: pot fi manusi rezistente la temperaturi inalte (manusi cu protectie antitermica), manusi electroizolante etc. Ele pot fi confectionate din piele sau alte fibre naturale si sintetice.  

 

Rolul manusilor in igiena mainilor

Cum am mentionat si in paragrafele de mai sus, manusile sunt o metoda eficienta de a te apara impotriva contaminarii cu diferite bacterii si virusi. De-a lungul anilor, mai multe studii au demostrat ca manusile ii protejeaza atat pe cei care le poarta, cat si pe cei care beneficiaza de serviciile lor. In plus, manusile impiedica raspandirea patogenilor periculosi si a substantelor infectioase nocive.

 

Purtarea corecta a manusilor de unica folosinta

Manusile sunt eficiente atat timp cat stii sa le porti corespunzator. Iata cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respecti:

 

 • Alege manusile destinate activitatii pe care o desfasori si asigura-te ca marimea este cea potrivita.
 • Spala-te pe maini cu apa si sapun inainte de purtarea manusilor.
 • Ai grija ca manusile sa iti acopere si incheieturile mainilor.
 • Cand le dai jos, nu atinge niciodata exteriorul manusilor pe care le-ai purtat cu mana neprotejata.
 • Arunca manusile folosite in cosul de gunoi special pentru deseurile periculoase.
 • Spala-te pe maini cu apa si sapun dupa purtarea manusilor.

 

De retinut

Spalatul pe maini inainte si dupa purtarea manusilor ucide majoritatea germenilor de pe piele. In caz contrar, risti sa contaminezi orice alt obiect si suprafata cu care intri in contact.

 

Prin urmare, manusile sunt extrem de importante atat pentru igiena, cat si pentru protectia la locul de munca. Ele te apara de bacterii, de virusi, dar si de o serie de accidente neplacute.

 

 

Share Button
igiena mainilor

Igiena mainilor- Importanta pentru sanatate

 

Sursa foto: https://pixabay.com/en/hands-soap-bubbles-hygiene-wash-2238235/

 

O igiena corecta a mainilor este cea mai simpla metoda pentru prevenirea majoritatii tipurilor de infectii. World Health Organisation (WHO) estimeaza ca pana la 80% din bolile infectioase se transmit prin contact direct. Asadar, chiar daca pare ceva extrem de banal, spalatul pe maini este o activitate esentiala in igiena zilnica.

Cand trebuie sa te speli pe maini?

In decursul unei zile, intri in contact cu oameni, suprafete si obiecte. Astfel, mainile tale acumuleaza germeni care te pot infecta printr-o simpla atingere a ochilor, nasului, sau gurii. In plus, ii poti infecta si pe cei din jur. Spalatul frecvent pe maini te va ajuta sa limitezi transmiterea bacteriilor, virusilor si a altor microbi.

 

Intotdeauna trebuie sa te speli pe maini inainte de a:

 • Gati sau manca;
 • Trata ranile altora sau ingriji o persoana bolnava;
 • Aplica sau scoate lentilele de contact.

 

Spala-ti mainile dupa ce ai:

 • Gatit;
 • Folosit toaleta;
 • Te-ai jucat cu animalul de companie;
 • Ti-ai suflat nasul, ai tusit sau ai stranutat;
 • Ai tratat ranile altora sau ai ingrijit o persoana bolnava;
 • Dus gunoiul.

 

Cand esti la locul de munca, indiferent de jobul pe care il ai, spala-te pe maini:

 • Inainte si dupa ce folosesti echipament de protectie.
 • Inainte si dupa sedintele in care se serveste mancare.
 • Inainte si dupa pauza de masa.
 • Dupa ce folosesti tastatura unui coleg.
 • Cand folosesti obiecte precum telefoane, copiatoare, imprimante etc.

Evita sapunul antibacterian

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), sapunurile antibacteriene, precum cele care contin triclosan, nu omoara mai multi germeni decat sapunul obisnuit. Dimpotriva, folosirea sapunului antibacterian poate chiar sa cauzeze dezvoltarea unor bacterii rezistente la agentii antimicrobieni ai produsului. Astfel, omorarea acestor germeni poate deveni mai dificila in viitor.

Cum te speli corect pe maini?

In general, o igiena corecta a mainilor implica folosirea apei si a sapunului. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

 • Umezeste-ti mainile cu apa calda sau rece
 • Foloseste sapun solid sau lichid. Daca lucrezi in domenii precum HoReCa, service auto, tipografii sau industria petroliera, apeleaza la o pasta de curatat mainile cu putere mare de degresare.
 • Freaca bine mainile pentru cel putin 20 de secunde. Nu lasa nicio suprafata neatinsa de apa si sapun.
 • Clateste bine.
 • Usuca-ti mainile cu un prosop curat.

Cum folosesti dezinfectantul pentru maini?

dezinfectantul pentru maini

Sursa foto: https://pixabay.com/en/alcohol-gel-hygiene-disinfect-clean-818254/

 

Dezinfectantele pe baza de alcool sunt o solutie acceptabila pentru situatiile in care nu ai acces la apa si sapun. Daca folosesti un astfel de dezinfectant, asigura-te ca acesta contine cel putin 60% alcool. Aplica produs din abundenta pe palme si freaca-ti mainile pentru a acoperi toate celelalte suprafete, precum incheieturile, dosul palmelor etc.

Sfaturi utile de igiena pentru angajatori

 • Asigurati fiecarui angajat produse pentru curatarea mainilor, precum gel sau servetele dezinfectante. Astfel, angajatilor le va fi mai usor sa pastreze un mediu curat si sanatos de lucru.
 • Folositi notite autoadezive prin care sa reamintiti echipei sa se spele in mod frecvent pe maini.
 • Trimiteti e-mailuri periodice prin care sa informati intregul colectiv despre beneficiile igienei corecte la locul de munca.
 • Asigurati-va ca bucataria din cladirea de birouri este intotdeauna echipata cu produse de curatenie.

 

Spalatul mainilor are numeroase beneficii atunci cand vine vorba despre prevenirea infectiilor. Punand accent pe o igiena corecta a mainilor, vei proteja nu doar sanatatea ta, ci si a tuturor celor din jur.

Share Button
halat medical de dama

Halatele medicale – Rolul si importanta acestora

 

Atunci cand te prezinti la medic, acesta, impreuna cu ceilalti membri ai echipei sale, te intampina in halate medicale. Acestea fac parte din categoria echipamentelor de lucru specifice sectorului medical si confera incredere, siguranta si respect fata de cadrul medical care le poarta. Care este insa istoricul acestor uniforme specializate si cat de importante sunt acestea pentru cei care le poarta, dar si pentru pacienti?

 

CUPRINS
Halatele medicale – Un scurt istoric
Rolul halatelor medicale

 

Halatele medicale – Un scurt istoric

Prima inregistrare istorica a unei uniforme purtate de cadrele medicale dateaza din timpul razboiului din Crimeea. De la inceput, echipamentul destinat personalului medical se diferentia in functie de responsabilitatile aferente fiecarei persoane. Ulterior, a aparut halatul alb, devenit celebru in randul uniformelor medicale purtate si in prezent.

 

Desi albul a ramas un element comun al acestor uniforme, stilul acestora s-a schimbat in timp, in functie de tendinte. In plus, in prezent, albul nu mai reprezinta singura nuanta considerata potrivita pentru halatele medicale, aceste uniforme fiind disponibile si in nuante de albastru, verde, rosu sau cu diverse imprimeuri colorate.

 

Indiferent de culoarea acestora, echipamentele aferente personalului medical continua sa inspire liniste si incredere celor care apeleaza la serviciile prestate de persoanele care le poarta.

halat medical de dama cu fermoar

Rolul halatelor medicale

Halatele medicale sunt purtate de doctori si asistente, simbolizand seriozitatea si profesionalismul acestor cadre medicale. In plus, aceste uniforme simbolizeaza si indemanarea, atentia si disponibilitatea persoanelor care le poarta de a le fi de ajutor celor din jur, intr-un cadru profesional.

 

Pe langa statutul pe care il simbolizeaza, halatele medicale trebuie sa asigure si protectia necesara in ceea ce priveste riscul de transmitere a microbilor sau de propagare a bolilor. Aceasta este necesara atat pentru pacienti, cat si pentru cadrele medicale care intra in contact cu acestia.

 

Pentru a asigura acestora un rol de protectie, halatele medicale sunt confectionate din materiale de cea mai buna calitate, acoperite de un strat de propilena. Densitatea stratului de material este importanta in cazul acestor echipamente.

 • Valoarea standard utilizata este de 25 g/mp, insa aceasta poate sa difere in functie de durata de utilizare prevazuta pentru fiecare tip de uniforma.

halat medical de dama cu capse


Halatele medicale trebuie sa asigure un grad sporit de protectie impotriva conditiilor de umiditate si contaminare, asigurand confortul necesar in timpul purtarii. In plus, acestea sunt confectionate astfel incat sa reziste atunci cand sunt curatate la temperaturi foarte mari, o practica necesara in cazul persoanelor care lucreaza in spitale si clinici medicale.

 

O alta caracteristica a halatelor medicale este reprezentata si de accesoriile cu care sunt prevazute. Majoritatatea uniformelor destinate medicilor si asistentelor au buzunare de mari dimensiuni, pentru ca acestea sa includa diverse instrumente medicale necesare in timpul programului de lucru.

 

Mai mult decat atat, halatele medicale destinate doctorilor difera de uniformele aferente asistentilor si a celorlalti membri ai echipei medicale. Astfel, pacientii ii pot diferentia pe acestia cu usurinta in cadrul spitalelor si clinicilor medicale.

 

halat medical de dama cu capse

 

In ultimii ani, halatul alb, devenit celebru in randul medicilor, a fost purtat cu preponderenta in tara noastra si in alte locatii precum Norvegia, Suedia sau Finlanda. In alte tari insa, precum Marea Britanie sau Danemarca, alte nuante au inlocuit celebrul halat alb al medicilor, uniformele acestora ramanand insa un simbol al seriozitatii si profesionalismului care ii caracterizeaza.


Prin urmare, indiferent de nuanta halatelor medicale, purtarea acestora este importanta, fiind un simbol al seriozitatii cadrelor medicale si a institutiilor pe care acestea le reprezinta.

Share Button