norme manusi de protectie

Ce norme europene trebuie sa respecte manusile de de protectie?

Manusile de protectie reprezinta un element definitoriu al echipamentului de lucru, utilizat in diverse sectoare de activitate. Purtarea acestora este fie reglementata de normele legale, fie recomandata cu scopul de a asigura un mediu de lucru lipsit de riscuri, in anumite domenii.

Din acest motiv, procesul de selectie a manusilor de protectie potrivite este unul complex, fiind necesara considerarea tuturor caracteristicilor pe care aceste articole de protectie trebuie sa le indeplineasca.

Iata care sunt normele europene in vigoare pentru manusile de protectie utilizate in diverse domenii si standardele pe care acestea trebuie sa le indeplineasca!

Norme si standarde europene pentru echipamentele de protectie

Norme europene Standarde si caracteristici definitorii
EN420 Aceasta norma se refera la cerintele specifice si generale pe care manusile de protectie trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste ergonomia si constructia lor. Aceste articole trebuie sa fie rezistente la apa, sa asigure confortul necesar si sa nu interfereze cu eficienta purtatorului in momentul manipularii.
EN388 Aceasta norma europeana se aplica in special in cazul manusilor de protectie destinate sectoarelor de activitate cu riscuri mecanice. Produsele potrivite trebuie sa asigure rezistenta sporita in cazul agresiunilor mecanice si sa nu permita ranirea purtatorilor in momentul taierii, sfasierii sau perforarii lor.
EN374 Aceasta norma europeana se aplica in special in cazul manusilor de protectie utilizate in sectoare de activitate in care se lucreaza cu substante chimice. Rezistenta lor la penetrare este una sporita, pentru a evita riscul de contaminare a purtatorilor cu produse chimice sau cu diverse microorganisme daunatoare.
EN511 Aceasta norma defineste caracteristicile specifice si generale ale manusilor de protectie impotriva frigului. Acestea trebuie sa asigure o buna rezistenta chiar si in conditii de lucru cu temperaturi scazute, de pana la -50 grade Celsius. Astfel de conditii de munca pot fi identificate in sectoarele de activitate industriale sau in conditii climaterice deosebite.
EN421 Norma europeana EN421 reglementeaza conditiile pe care manusile de protectie trebuie sa le indeplineasca in cazul in care se lucreaza in domenii cu risc sporit de contaminare radioactiva.
EN407 Aceasta norma europeana se aplica in cazul domeniilor de activitate caracterizate de un risc termic sporit. Aceste articole de protectie trebuie sa atinga un nivel crescut de performanta termica, sa poata fi utilizate in domenii in care se lucreaza direct cu temperaturi foarte mari sau cu focul, pentru a asigura protectia coresapunzatoare a mainilor. Acestea sunt eficiente atunci cand se lucreaza in medii cu caldura de contact, convectiva sau radiatii sau in locatii expuse proiectiilor de metal topit.
EN60903 Persoanele care lucreaza sub tensiune au nevoie de manusi de protectie reglementate de norma europeana EN60903. Aceste articole sunt confectionate din materiale electroizolante, care asigura conditii de lucru sigure, in medii care includ instalatii electrice sub tensiune. Exista clase diferite de astfel de manusi, in functie de proprietatile pe care le asigura.
EN1149 Aceasta norma europeana se aplica in cazul mediilor de lucru in care se manifesta incarcarea electrostatica, asigurand protectia corespunzatoare a purtatorilor.
EN1082 Persoanele care activeaza in domenii in care manipularea obiectelor taioase este frecventa au nevoie de manusi de protectie reglementate de norma EN1082. Acestea asigura rezistenta sporita la penetrare, au caracteristici ergonomice speciale si sunt marcate diferit, in functie de tipul manipularii. In aceasta categorie exista manusi de protectie cu zale, confectionate din plastic sau metal.
EN381.4 Persoanele care lucreaza in medii care necesita manipularea frecventa a unui motofierastrau de lucru au nevoie de echipament de protectie a mainilor reglementat de norma EN381.4. Acestea sunt confectionate din materiale rezistente la taiere, tratate in prealabil, pentru a asigura proprietatile necesare.
EN659 Pompierii trebuie sa poarte echipament de lucru special, din care fac parte si manusile de protectie reglementate de norma europeana EN659. Acestea asigura protectia corespunzatoare a mainilor impotriva incendiilor, fiind utile in special atunci cand pompierii se implica in actiuni de salvare si cercetare.
EN12477 Sudorii reprezinta o alta categorie de muncitori care necesita protectie sporita in mediul de lucru. Manusile de protectie reglementate de norma europeana EN12477 sunt cele recomandate acestora.
EN455 Norma EN455 reglementeaza caracteristcile aferente manusilor de unica folosinta utilizate in diverse domenii de activitate.

Protectia mainilor joaca un rol esential in asigurarea bunei functionari a activitatii din diverse sectoare, in deplina siguranta pentru lucratori. Alegerea corespunzatoare a acestor echipamente de protectie nu trebuie sa fie realizata superficial, ci in conformitate cu normele europene impuse si cu reglementarile de protectie recomandate, in functie de specificul fiecarui domeniu.

Share Button