halate-medicale

Cum a aparut uniforma medicala?

Foto: pixabay.com

 

Indiferent daca esti pacient sau medic, cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data cum au aparut uniformele medicale si ce rol au ele de fapt. Desi sunt vazute ca o uniforma universala, putine persoane stiu cum au aparut mai exact halatele medicale si de ce le sunt impuse medicilor in zilele noastre.

Haletele medicale, mai exact halatele albe pe care le poarta cu mandrie medicii, au o istorie de peste 100 de ani. Celebrul halat alb a fost folosit pentru prima data de un medic englez Joseph Lister care dorea sa pastreze un mediu cat mai steril pentru pacientii sai si dezvoltare chiar si o teorie antiseptica care a devenit celebra de-a lungul anilor. Insa halatele medicale au inceput sa se raspandeasca la nivel mondial abia prin anul 1918, atunci cand gripa spaniola a omorat aproximativ un milion de oameni.

Timp de mult timp, halatul alb a tinut loc de uniforma medicala, avand mai multe avantaje. Pe un halat alb petele de sange sau de murdarie erau mult mai usor de observat, iar pana in secolul XX, competenta medicilor si calitatea unei interventii chirugicale era analizata in functie de cantitatea de sange de pe halatul alb. Poate te intrebi insa de ce a fost aleasa culoarea alba pentru halatele medicale ale medicilor si nu verde sau albastru. Psihologii sustin ca in acest caz, un rol important l-a jucat si colorimetria sau stiinta culorilor. Se spune ca starea noastra de spirit se schimba in functie de culorile cu care luam contact, iar culoarea alb simbolizeaza daruire, seriozitate, integritate si puritate, avand un efect benefic asupra pacientilor. Halatul alb s-a pastrat pana in zilele noastre si este vazut ca un simbol al respectului si al daruirii medicilor.

In majoritatea tarilor, medicii poarta uniforme medicale de culoare alba. Exista insa si cateva tari care au renuntat la aceasta culoare din diverse considerente. Numeroase studii realizate au demonstrat faptul ca persoanele cu probleme mintale sau copiii devin mai nelinistiti in prezenta acestui halat alb, motiv pentru care medicii pediatrii si psihiatrii renunta uneori la el sau opteaza pentru o alta culoare, cum ar fi verdele – o culoare ce linisteste pacientii si ii relaxeaza in prezenta medicului. In anumite studii, cum ar fi cel publicat in ”The Journal or The American Medical Association” se vorbeste despre o afectiune pe care anumiti pacienti o dezvolta, numita in mod simbolic hipertensiune de halat alb. Exista pacienti care devin agitati in preajma medicilor nu din cauza tratamentul sau a consultatiei in sine, ci din pricina unui banal halat alb. De obicei, acesti pacienti au amintiri mai dureroase sau experiente neplacute care au fost asociate in subconstient cu halatele medicale.

Uniforma medicala purtata atat de medici, cat si de asistenti sau infirmieri are si un rol functionat in cadrul unui spital. Exista in acest caz un cod de culori foarte bine stabilit care face diferenta intre rolurile personalului medical si ajuta la stabilirea unei anumite ordini interne. Spre exemplu, putem vedea medici in halate medicale albe, asistentii in uniforma medicala verde si infirmierii in albastru sau rosu.

Pe site-ul nostru vei gasi halate medicale de cea mai buna calitate, cu inchidere pe baza de fermoar, nasturi sau capse, si in diferite culori, cat mai vii (pe langa halatele medicale clasice albe), care sa inspire optimism si incredere tuturor pacientilor.

Share Button