Echipamentele medicale pot fi de doua tipuri: de unica folosinta si reutilizabile

Echipamente medicale de unica folosinta si reutilizabile: de ce sunt folosite, care sunt mai sigure si din ce materiale sunt acestea realizate

FOTO Clipart Kid

 

Cum bolile infectioase ajung dintr-o parte in alta a lumii, costurile medicale cresc ingrozitor, iar deseurile provoaca din ce in ce mai multe daune mediului inconjurator, folosirea unor echipamente medicale de calitate, ieftine, care nu are un impact negativ asupra mediului inconjurator este foarte importanta. Echipamentele medicale includ manusi, costume si salopete medicale pentru operatii, masti pentru fata, halate si cearsafuri care pot fi fie de unica folosinta, fie reutilizabile.

 

Articolele reutilizabile si cele de unica folosinta sunt doua tipuri de produse foarte populare in domeniul medical, precum si in alte domenii in care este necesara asigurarea protectiei impotriva pericolelor biologice sau chimice. Toate persoanele care lucreaza in domeniul medical trebuie sa poarte sau sa foloseasca articole protectoare precum manusi, costume si masti de fata pentru a evita transmiterea bolilor si infectiilor.

 

In ceea ce priveste eficienta acestor doua tipuri de materiale, unele voci sustin ca articolele de unica folosinta prezinta mai multe avantaje in ceea ce priveste protectia, daca sunt utilizate conform instructiunilor si sunt aruncate dupa folosire. Articolele reutilizabile, pe de alta parte, pot fi sterilizate inainte de a fi folosite din nou, avand o durata de viata de pana la 50 cicluri. Intretinerea lor necesita mai mult timp, iar eficienta ar fi mai scazuta.

 

Materialele din care sunt confectionate echipamentele de protectie din domeniul medical

 

Inca din secolul al XIX-lea, chirurgii si asistentii care ii asista poarta echipamente de protectie. Initial realizata din bumbac, tesatura, a devenit in timp mai supla, fiind tratata, in unele cazuri, cu diferite substante chimice pentru a deveni impermeabila.

 

Din anii 1950, materialele folosite de medici au suferit modificari – s-a renuntat, in mare parte, la tesatura, fiind create materialele impermeabile, cu proprietati de rezistenta mai bune.  Acestea au fost, de altfel, intens promovate, fiind astazi folosite la scara larga.

 

Atat echipamentele de unica folosinta, cat si cele reutilizabile, sunt realizate din fibre polimerice, insa au structuri diferite. Articolele de unica folosinta, de obicei realizate din materiale netesute, contin, preponderent, polietilena, polipropilena si poliester, precum si polimeri sintetici derivati din combustibil fosil. Multe dintre articolele de unica folosinta pot contine si fibre de celuloza. Articolele reutilizabile pot fi realizare si din fibre de bumbac.

 

In ceea ce priveste manusile medicinale, acestea pot fi realizate din vinil, nitril, latex.

Share Button