halat medical de dama

Halatele medicale – Rolul si importanta acestora

 

Atunci cand te prezinti la medic, acesta, impreuna cu ceilalti membri ai echipei sale, te intampina in halate medicale. Acestea fac parte din categoria echipamentelor de lucru specifice sectorului medical si confera incredere, siguranta si respect fata de cadrul medical care le poarta. Care este insa istoricul acestor uniforme specializate si cat de importante sunt acestea pentru cei care le poarta, dar si pentru pacienti?

 

CUPRINS
Halatele medicale – Un scurt istoric
Rolul halatelor medicale

 

Halatele medicale – Un scurt istoric

Prima inregistrare istorica a unei uniforme purtate de cadrele medicale dateaza din timpul razboiului din Crimeea. De la inceput, echipamentul destinat personalului medical se diferentia in functie de responsabilitatile aferente fiecarei persoane. Ulterior, a aparut halatul alb, devenit celebru in randul uniformelor medicale purtate si in prezent.

 

Desi albul a ramas un element comun al acestor uniforme, stilul acestora s-a schimbat in timp, in functie de tendinte. In plus, in prezent, albul nu mai reprezinta singura nuanta considerata potrivita pentru halatele medicale, aceste uniforme fiind disponibile si in nuante de albastru, verde, rosu sau cu diverse imprimeuri colorate.

 

Indiferent de culoarea acestora, echipamentele aferente personalului medical continua sa inspire liniste si incredere celor care apeleaza la serviciile prestate de persoanele care le poarta.

halat medical de dama cu fermoar

Rolul halatelor medicale

Halatele medicale sunt purtate de doctori si asistente, simbolizand seriozitatea si profesionalismul acestor cadre medicale. In plus, aceste uniforme simbolizeaza si indemanarea, atentia si disponibilitatea persoanelor care le poarta de a le fi de ajutor celor din jur, intr-un cadru profesional.

 

Pe langa statutul pe care il simbolizeaza, halatele medicale trebuie sa asigure si protectia necesara in ceea ce priveste riscul de transmitere a microbilor sau de propagare a bolilor. Aceasta este necesara atat pentru pacienti, cat si pentru cadrele medicale care intra in contact cu acestia.

 

Pentru a asigura acestora un rol de protectie, halatele medicale sunt confectionate din materiale de cea mai buna calitate, acoperite de un strat de propilena. Densitatea stratului de material este importanta in cazul acestor echipamente.

  • Valoarea standard utilizata este de 25 g/mp, insa aceasta poate sa difere in functie de durata de utilizare prevazuta pentru fiecare tip de uniforma.

halat medical de dama cu capse


Halatele medicale trebuie sa asigure un grad sporit de protectie impotriva conditiilor de umiditate si contaminare, asigurand confortul necesar in timpul purtarii. In plus, acestea sunt confectionate astfel incat sa reziste atunci cand sunt curatate la temperaturi foarte mari, o practica necesara in cazul persoanelor care lucreaza in spitale si clinici medicale.

 

O alta caracteristica a halatelor medicale este reprezentata si de accesoriile cu care sunt prevazute. Majoritatatea uniformelor destinate medicilor si asistentelor au buzunare de mari dimensiuni, pentru ca acestea sa includa diverse instrumente medicale necesare in timpul programului de lucru.

 

Mai mult decat atat, halatele medicale destinate doctorilor difera de uniformele aferente asistentilor si a celorlalti membri ai echipei medicale. Astfel, pacientii ii pot diferentia pe acestia cu usurinta in cadrul spitalelor si clinicilor medicale.

 

halat medical de dama cu capse

 

In ultimii ani, halatul alb, devenit celebru in randul medicilor, a fost purtat cu preponderenta in tara noastra si in alte locatii precum Norvegia, Suedia sau Finlanda. In alte tari insa, precum Marea Britanie sau Danemarca, alte nuante au inlocuit celebrul halat alb al medicilor, uniformele acestora ramanand insa un simbol al seriozitatii si profesionalismului care ii caracterizeaza.


Prin urmare, indiferent de nuanta halatelor medicale, purtarea acestora este importanta, fiind un simbol al seriozitatii cadrelor medicale si a institutiilor pe care acestea le reprezinta.

Share Button