centura lucru la inaltime

Lucrezi la inaltime? – Asigura-te ca esti bine echipat pentru a evita accidentele de munca!

Toate companiile industriale trebuie sa-si protejeze lucratorii si sa previna accidentele legate de caderile de la inaltime.

Siguranta locului de munca este esentiala pentru gestionarea unui mediu productiv, care sa pastreze siguranta angajatilor in centrul atentiei. Caderile sunt o cauza principala a vatamarilor corporale, a decesului si a pretentiilor de despagubire a lucratorilor in mediul industrial.

Echipamentul adecvat de protectie la inaltime impotriva caderilor un rol vital in asigurarea securitatii lucratorilor intr-o mare varietate de industrii, inclusiv industria aerospatiala, energie eoliana, utilitati si constructii, pompieri, telecomunicatii, etc.

Atunci cand lucratorii se grabesc sau au nevoie sa-si indeplineasca o sarcina rapida, adesea renunta la folosirea protectiei la cadere, care poate fi catastrofala. Un studiu al OSHA (Occupational Safety and Health Administration) din 2012 privind decesele lucratorilor din sectorul industrial privat arata ca principala cauza a decesului pe santierele de constructii este lipsa echipamentului adecvat de protectie la locul de munca. Urcarea si coborarea scarilor reprezinta de asemenea o chestiune cheie de siguranta in multe sectoare    de activitate: de la curatenie utilitara si turbine eoliene, la scari fixe gasite pe silozuri si in turnuri de depozitare in vrac. In toate aceste domenii si nu numai, utilizarea unui sistem complet de protectie la inaltime poate avea un efect benefic asupra unui lucrator in caz de cadere.

Din momentul in care incepi lucrul intr-un domeniu de activitate, care presupune munca la inaltime, nu amana achizitionarea unui echipament de protectie adecvat si care este obligatoriu daca se intervine la o distanta mai mare de 2 metri de la sol, evitand astfel riscul caderii in gol.

In ceea ce priveste lucrul la inaltime, un echipament de protectie corect trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • centuri de pozitionare
  • Centuri complexe
  • dispozitive de ancorare
  • franghii de siguranta,
  • opritoare de cadere
  • conectori
  • casti de protectie

Echipamentul de protectie la inaltime, se defineste prin totalitatea elementelor montate intr-o anumita succesiune pentru prevenirea sau oprirea caderii de la inaltime.

Centuri de pozitionare: elemente de baza ale echipamentului de protectie pentru muncitorii care isi desfasoara activitatile la o inaltime mai mare de 2m de la sol. Acestea au ca scop pozitionarea corecta a muncitorului in timpul interventiilor la inaltime si sunt folosite ca punct de sprijin al corpului.

Centura de pozitionare este alcatuita din urmatoarele componente:

–        elemente de protectie pentru zona lombara

–        curea realizata dintr-o chinga din material textile rezistent, prevazuta cu elemente de reglare a lungimii si cu elemente necesare realizarii ancorarii

–        inele metalice de prindere (pozitionate in lateral) pentru a permite utilizarea centurii de pozitionare impreuna cu mijloacele de legatura fixe sau reglabile.

 

Centuri complexe: au ca scop suspendarea si pozitionarea corecta a lucratorului in timpul desfasurarii activitatilor la inaltime, limitarea deplasarii acestuia in directia sursei de accidentare.

Conform normelor de protectie, centura de siguranta din dotarea muncitorilor ce lucreaza la inaltime, trebuie sa fie prevazuta cu bretele pentru umar, sezut si picioare. Ca si centura de pozitionare, centura complexa poate fi folosita impreuna cu mijloacele de legatura fixe sau reglabile.

Dispozitiv de ancorare: component al echipamentului de protectie impotriva caderii de la inaltime ce permite ancorarea intr-un puncte de care ulterior poate fi fixat suportul de ancorare flexibil. Punctele de ancorare pot fi pernanente sau temporare.

 

Franghii (cordoane) de siguranta: mijloace de legatura realizate din coarda din poliamida, cu lungime fixa sau reglabila.

Franghiile de siguranta reglabile pot fi sunt prevazute cu catarame pentru reglarea lungimii, cu ocheti care permit conectarea la carlige nedetasabile sau carabiniere detasabile.

Daca pe stalpul pe care se intervine este un element fixat rigid, atunci franghia de siguranta se petrece in jurul stalpului deasupra acestui element fixat rigid. In lipsa elementului fixat rigid, muncitorul la inaltime are nevoie de o a doua franghie de siguranta care, cu ajutorul unui opritor de cadere, se va prinde de franghia de acces.

Opritoare de cadere: echipamente care se monteaza pe franghiile de acces sau pe elementele fixate rigide de deasupra zonei de interventie.

Opritoarele de cadere si suportii de ancorare flexibili sau rigizi sunt componente ale echipamentelor de protectie pentru lucru la inaltime

Conectorii (carabiniere si carlige) sunt componete ale echipamentelor de protectie individuala pentru activitati desfasurate la inaltime. In functie de modul de inchidere al acestora exista doua categorii de conectori:

  • conectori cu autoinchidere si autoblocare
  • conectori cu autoinchidere si blocare manuala

Casti de protectie: atenueaza socul loviturilor prin cadere, protejand astfel zona capului. Casca de protectie element care nu trebuie sa lipseasca din echipamentul de protectie pentru lucrul la inaltime.

Toate aceste elemente completeaza echipamentul de protectie individuala corespunzator ce nu trebuie sa lipseasca din dotarea oricarui muncitor la inaltime pentru a fi in siguranta deplina. Echipamentul de protectie pentru lucrul la inaltime alcatuit din  dispozitive de ancorare, centura de pozitionare, opritoare de cadere, conectorii si , asigura lucratorilor protective maxima in cazul unui accident de munca.

Este esential sa verificati personal echipamentul de protectie pentru lucrul la inaltime inainte de fiecare utilizare, asigurandu-va daca:·   hamul este intins sau ros, daca are cusaturile desprinse sau lipsa·   orice parte a sistemului de siguranta sfasiata, gaurita, ruginita trebuie inlocuita·   elementele de prindere sunt distruse sau distorsionate·   inelele D se rotesc liber, asa cum ar trebui·   oricare dintre barele cataramei sunt indoite Pe langa verificarea echipamentului de protectie la inaltime inainte de fiecare utilizare, o persoana competenta trebuie sa o inspecteze cel putin o data pe an.Orice echipament care a trecut printr-o cadere trebuie inlocuit deoarece toate componentele (inclusiv inelul D de extindere) sunt garantate doar pentru o cadere. Totul trebuie sa fie aruncat si inlocuit cu un echipament nou.

Lipsa unei dotari corespunzatoare, ignorarea importantei purtarii unui echipament de protectie adecvat sau utilizarea unui echipament sunt cauzele  producerii accidentelor de munca prin cadere de la inaltime.

Mai presus de toate, acordati atentie echipamentelor care sunt menite sa va salveze viata in caz de cadere. Nu luati in seama faptul ca va functiona indiferent daca purtati sau nu echipament de protectie la inaltime. La urma urmei  aveti familii si trebuie sa va intoarceti acasa sanatosi!

Share Button