manusi si echipament de protectie

Manusile de unica folosinta – cum le alegi in functie de material?

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/chimice-costum-protec%C5%A3ie-securitate-1636375/

Manusile de unica folosinta sunt atat de frecvent folosite incat alegerea lor pare extrem de simpla. Nu este insa asa, pentru ca exista mai multe tipuri de manusi, fiecare potrivit pentru o anumita activitate. Astfel, exista manusi pentru menaj, manusi pentru cabinete medicale si saloane de cosmetica, sau manusi speciale pentru munca in conditii periculoase.

Indiferent de domeniul in care lucrezi, trebuie sa stii cum sa alegi manusile potrivite, pentru ca ele difera din punct de vedere al rezistentei, flexibilitatii si protectiei. Toate aceste diferente sunt date in special de materialul din care sunt fabricate. De aceea, este foarte important sa cunosti caracteristicile fiecarui material in parte, ca sa poti alege cel mai bun produs pentru nevoile tale.

Cele mai multe manusi de unica folosinta sunt fabricate din latex, nitril sau vinil. 

Manusile din latex

Manusile din latex sunt extrem de flexibile, asigura dexteritate foarte buna, sunt confortabile si se muleaza perfect pe dimensiunile mainii. Acest tip de manusi poate fi folosit in saloanele de infrumusetare, in cabinetele medicale sau pentru menaj. Nu sunt insa recomandate manusi latex  atunci cand exista riscul de contaminare cu substante periculoase sau de intepare, pentru ca nu sunt foarte rezistente.

manusi latex

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/doctor-op-medical-func%C5%A3ionarea-2722941/

Un alt dezavantaj este ca nu pot fi folosite de catre persoanele care sunt alergice la latex. In acest caz, utilizarea lor va duce la aparitia unor iritatii pe piele si poate provoca inclusiv soc anafilactic.

Manusile din nitril

Folosirea manusilor din nitril este foarte larg raspandita, indiferent de domeniul de activitate, datorita proprietatilor deosebite ale acestui material. Nitrilul nu provoaca alergii, este mult mai rezistent la rupturi sau la actiunea unor substante chimice, prin urmare ofera o protectie mai buna, chiar si in timpul unor activitati cu grad ridicat de risc. 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/oameni-m%C3%A2inile-manichiur%C4%83-cuticula-2583493/

Aceste manusi sunt confortabile chiar si atunci cand sunt purtate mai mult timp. In plus, sunt disponibile intr-o gama foarte variata de culori, astfel incat poti alege modele diferite. Sunt folosite frecvente in cabinete medicale si saloane cosmetice, dar si in ateliere auto, pentru ca sunt foarte rezistente si permit in acelasi timp multa flexibilitate. 

Manusile din vinil

Vinilul este cel mai ieftin material din care pot fi fabricate manusile de unica folosinta. Manusile din vinil sunt recomandate in special in activitati in care este necesara schimbarea foarte frecventa a acestor accesorii. Materialul este ideal pentru utilizarea in scop general, atunci cand nu este necesara o protectie deosebita a pielii si nici prea multa dexteritate. Spre exemplu, manusile din vinil sunt foarte des folosite in industria alimentara si sunt foarte utile si pentru menaj.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/buc%C4%83tar-%C5%9Fef-alimente-sushi-1209161/

Din punct de vedere al calitatii materialului, cel mai bun este nitrilul, urmat de latex si vinil. Desigur, si pretul manusilor difera in functie de acest aspect, prin urmare daca trebuie sa cumperi o cantitate mare de manusi de unica folosinta ar fi bine sa tii cont si de costuri.

Manusile de unica folosinta sunt disponibile in doua variante: pudrate sau nepudrate. Cele pudrate sunt mult mai usor de pus si de scos de pe mana, dar au si un dezavantaj, mai ales in cazul celor din latex: cresc si mai mult riscul de alergie si pot sa irite pielea.

In concluzie, atunci cand alegi manusile de unica folosinta trebuie sa tii cont in special de materialul din care sunt fabricate, pentru ca unele dintre ele ar putea sa nu fie potrivite cu nevoile tale.

Share Button