masca-medicala

Masca de protectie. Care sunt cele mai eficiente modele si materiale?

De cand a inceput pandemia de Covid 19, a aparut o noua constanta in viata noastra si anume masca de protectie. Dar ce te faci cand exista atatea materiale si atatea modele de masca de protectie? Intr-o incercare de a te informa si a-ti pune la dispozitie cele mai bune sugestii, am pus la un loc un ghid al celor mai bune masti de protectie si materiale. Vom incepe cu cele mai putin folositoare si vom incheia cu cele mai bune, acoperind astfel intreaga plaja. Desigur, indiferent de masca trebuie sa stii cum sa previi raspandirea racelii si, mai ales daca te vei duce la birou, care sunt cele 10 reguli de igiena importante la birou

Masca din bumbac 

Acest tip de masca este confectionata din material textil si poate foarte bine sa fie alcatuita si din materiale pe care le gasesti acasa. Te va proteja impotriva inhalarii particulelor, de exemplu praful sau stropii fini de lichid. Recomandabil este sa o sterilizezi prin fierbere si sa ai grija sa o pozitionezi cum trebuie pentru o etansare corespunzatoare. 

Avantajul mastii din bumbac este dat de costul scazut si de faptul ca este usor de reutilizat, dar problema cea mai mare este data de faptul ca protectia asigurata este minima. Asadar, masca din bumbac este mai mult o solutie de compromis: mai buna decat nimic, dar departe de calitatile mastilor create special pentru protectie impotriva virusurilor. 

Masca medicală/chirurgicală 

Cea mai des întâlnită și folosită masca de pe piață, chiar și de către profesioniștii din sistem, este masca medicală. Este cunoscută și drept mască chirurgicală deoarece scade drastic riscul de contaminare. Materialul folosit la producerea lor este impermeabil si netesut, astfel fiind destinat garantarii unui nivel de rezistenta crescut la penetrarea de catre microorganisme sau fluide de tot felul. In componenta lor intra doua straturi de material hipoalergenic si un strat interior de filtrare. 

In ceea ce priveste confortul si etanseitatea, forma rectangulara si banda speciala care se muleaza pe nas asigura cele doua aspecte mentionate. Desigur, trebuie si sa stii cum porti masca chirugicala corect

In general masca medicinala este de unica folosinta, aruncandu-se de indata ce se umezeste (este bine de stiut ca majoritatea agentilor patogeni se dezvolta in conditii de umezela. In magazinul nostru online poti gasi si masca de protectie reutilizabila. Acestea previn transmiterea infectiilor prin picaturi de saliva si secretii respiratorii. 

Semi masca cu filtre de protectie respiratorie 

Cea mai buna solutie pentru protectia personala este masca cu filtre speciale. Dat fiind faptul ca virusul SARS -CoV-2 are 0,1 microni, cea mai buna solutie vor fi mastile cu factori de filtrare extrem de ridicat. Semi mastile cu filtre de protectie respiratorie se impart pe mai multe categorii:

In functie de producator, aceste tipuri de masti pot include sau nu valve sau supape. Aceste tipuri de masti sunt supuse unor standarde si reglementari diferite, in functie de tara sau zona geografica. Sunt fabricate din materiale moi sau semidure pentru a asigura confortul si cele prevazute cu supapa de expirare minimizeaza rezistenta la expirare si asigura evacuarea caldurii si umiditatii. 

In tara noastra MAPN recomanda masca cu filtru ffp2 deoarece este un dispozitiv conceput pentru a obtine un grad de etanseitate foarte ridicat si o filtrare extrem de eficienta a particulelor din aer. Conform studiilor, filtrul ffp1 are o eficienta minima de filtrare de 80%, filtrul ffp 2 una de 94% si ffp3, cea mai buna eficienta minima de filtrare, adica 99%. 

Indiferent de tipul de masca ales, nu uita sa respecti regulile de igiena si distantarea sociala pentru a scade drastic riscul de a te imbolnavi sau a-i pune in pericol pe cei din jurul tau, fie ca vorbim de familie si prieteni sau chiar straini. 

Share Button