norme-igiena

Norme de igiena in unitatile de invatamant

Curatenia si igiena sunt foarte importante in institutiile de invatamant. Spre deosebire de persoanele adulte, copiii au organismul mult mai sensibil si sunt vulnerabili in fata bacteriilor sau a microbilor. Prin urmare, spatiile in care acestia isi desfasoara activitatile zilnice trebuie sa fie corect dezinfectate si igienizate cu produse de curatenie profesionale

Mediul scolar de invatare joaca un rol esential in performanta si dezvoltarea psiho-sociala a copiilor. Dat fiind faptul ca acestia petrec mare parte din timp in unitatile de invatamant, este necesar ca toate spatiile sa fie ingrijite si intretinute corespunzator, pentru a se evita riscul contactarii unor boli sau alergii.

Ce probleme intampina unitatile de invatamant

Normele sanitare trebuie sa devina parte din disciplina oricarui individ. Insa, chiar daca in institutiile de invatamant exista numeroase cursuri pentru constientizarea regulilor de igiena, in realitate acestea sunt puse in practica mai mult sau mai putin, dat fiind faptul ca in anumite centre nu exista alimentare cu apa potabila ori consumabile speciale pentru igiena. Exista scoli si gradinite unde starea igienico-sanitara este partial corespunzatoare in ceea ce priveste conditiile pentru desfasurarea activitatii, astfel ca este nevoie de imbunatatiri majore.

Eficientizarea consumabilelor pentru igiena

Intr-un mediu unde se afla multe persoane cu o imunitate aflata in dezvoltare, igiena devine o problema greu de gestionat. Respectarea normelor de igiena nu trebuie lasata doar la latitudinea copiilor, ci si personalul unitatilor de invatamant trebuie sa-i incurajeze sa pastreze mediul curat prin oferindu-le mijloace si conditii adecvate de sanitizare. Potrivit recomandarilor Ministerului Sanatatii, in institutiile unde invata elevii trebuie sa fie disponibile produsele necesare pentru a-si spala si dezinfecta mainile dupa ficare utilizare a grupurilor sanitare sau inainte si dupa servirea mesei. Iata ce consumabile trebuie sa existe in scoli pentru o buna igiena:

  • Dozatoare de sapun

Pentru ca copiii sa se poata spala corect pe maini, cu apa si sapun, unitatile de invatamant trebuie sa instaleze in baile folosite de elevi dozatoare cu sapun lichid. Aceste aparate previn situatiile in care copiilor le-ar fi incredintate produse atat de usor de risipit si-i ajuta sa-si spele corect mainile, deoarece doar apa nu este de ajuns pentru a inlatura microbii si bacteriile.

  • Dispensere de hartie

In cadrul scolilor este nevoie si de produse din hartie pentru respectarea normelor de igiena. Prosoapele din hartie sunt perfecte pentru a fi folosite intr-un ritm alert si constant, insa copiii ar putea fi tentati ca, in joaca, sa deterioreze sau sa risipeasca inutil produsele din hartie de aceea este indicat sa fie amplasate in dispensere inchise. Carcasa securizata permite pastrarea in conditii de siguranta si igiena a prosoapelor din hartie utilizate pentru stergerea mainilor si a rolelor de hartie igienica.

  • Cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor

Cand vine vorba de colectare de deseuri, copiii trebuie invatati ca depozitarea resturilor in spatiile special concepute, dotate cu cosuri pentru colectare selectiva si saci de menaj, inseamna protejarea mediului inconjurator si implicit, a sanatatii lor si a celor din jur. Prin utilizarea unor cosuri care au inchidere cu capac sunt evitate riscurile imbolnavirii sau accidentarii de orice tip din cauza gunoiului menajer.

Efectuarea curateniei in institutiile de invatamant

Spatiile in care copiii isi desfasoara activitatea in fiecare zi trebuie sa fie foarte bine curatate si dezinfectate, pentru a nu pune in pericol sanatatea scolarilor. Este indicata aprovizionarea cu materiale de curatenie si dezinfectie, solutii profesionale de curatat si detergenti profesionali pentru curatarea podelelor, igienizarea grupurilor sanitare, stergerea geamurilor si a ferestrelor sau dezinfectarea zonelor comune utilizate de copii. Personalul angajat trebuie sa aiba la dispozitie mopuri, galeti, maturi si farase ca sa poata pastra curatenia in unitatile de invatamant si sa inlocuiasca aceste materiale consumabile ori de cate ori este necesar pentru a preveni dezvoltarea microbilor si a bacteriilor. In plus, toate produsele pentru curatenie trebuie sa fie depozitate in locuri speciale, unde copiii sa nu aiba de acces.

Mai bine de 80% dintre bolile infectioase se transmit, potrivit World Health Organisation, prin intermediul mainilor. Din cauza numarului mare de microorganisme tranzitorii care se gasesc pe palme si degete, este necesara dezinfectia igienica frecventa, pentru reducerea incarcaturii microbiene. In acest sens, in orice unitate de invatamant trebuie sa existe produse care sa faciliteze igiena corespunzatoare a copiilor si pastrarea unui mediu sanatos, pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Share Button