uniforma medicala

Reglementari privind structura si portul uniformelor medicale pentru servicii mobile de urgenta

Sursa foto:https://www.dispotrading.ro/costum-medic-poplin-cesare.html

 

Personalul medical care activeaza in cadrul serviciilor mobile de urgenta trebuie sa cunoasca si sa respecte reglementarile legale cu privire la structura si portul uniformelor destinate lor. Reprezentantii acestui sector nu pot alege uniforme medicale care nu respecta aceste reglementari sau sa efectueze modificari in ceea ce priveste structura agreata in cazul acestor uniforme de lucru.

 

Iata care sunt reglementarile pe care trebuie sa le cunoasca si sa le respecte acestia!

 

CUPRINS

Reglementari generale cu privire la uniformele medicale

Ce contin uniformele din sectorul serviciilor mobile de urgenta

Descrierea elementelor componente ale uniformelor medicale


Reglementari generale cu privire la uniformele medicale

 • Persoanele care activeaza in sectorul medicinei de urgenta trebuie sa poarte zilnic, in timpul programului de lucru, uniforma medicala destinata. Aceasta trebuie sa fie ingrijita corespunzator si sa includa toate accesoriile prevazute.

 

 • Reprezentantii unitatilor medicale de urgenta trebuie sa fie familiarizati cu aceste reglementari si sa aduca la cunostinta personalului angajat conditiile in care trebuie sa pastreze si sa poarte uniformele de lucru atribuite.

 

 • Echipamentul medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta si accesoriile acestuia nu pot fi purtate in afara programului de lucru.


Ce contin uniformele din sectorul serviciilor mobile de urgenta

Pe langa reglementarile generale cu privire la structura si portul articolelor medicale destinate personalului din cadrul serviciilor mobile de urgenta, exista si reguli specifice in cazul fiecarui articol care alcatuieste echipamentul.

 

Iata ce este bine sa stiti in acest caz:

 • Sapca si palaria trebuie sa fie purtate astfel incat sa acopere zona superioara a fruntii, cu emblema pozitionata in zona centrala.
 • Vestonul care alcatuieste echipamentul medical al personalului de urgenta trebuie sa fie purtat cu cravata.

 

 • Nu este permisa depozitarea si transportul obiectelor grele in buzunare, pentru a evita riscul accidentarilor, in timpul interventiilor efectuate.
 • Bluzonul poate inlocui vestonul si poate fi purtat cu camasa si cravata.
 • Articolele de incaltaminte permise sunt alese in functie de sezon: pantofi, ghete, cizme. Acestea nu pot fi inlocuite cu alte modele decat cele acceptate conform regulamentului prevazut.
 • Ecusonul de maneca trebuie sa fie purtat pe membrul stang, la 4-6 cm distanta de umar, iar cel de piept se poarta deasupra buzunarului aferent vestonului sau bluzonului.

Descrierea elementelor componente ale uniformelor medicale

Fiecare articol al echipamentului medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta trebuie sa fie confectionate conform regulilor stabilite si sa respecte designul si schema cromatica specifica. Iata ce trebuie sa stii in acest caz:

 

 • Sapca trebuie sa fie confectionata din stofa, sa includa banda, cozoroc si emblema specifica. Sapca cu cozoroc simplu este destinata medicilor si paramedicilor, fiind confectionata din stofa in nuante ultramarin sau bleu-navy, cu un cozoroc de culoare neagra si cu forma ovala. Accesoriile acceptate in cazul acestei componente a echipamentului trebuie sa fie albe-argintii.

 

 • Palaria este de aceeasi culoare cu sapca (bleu-navy), iar caciula include o calota captusita la interior cu materiale netesute, care asigura un efect termoizolant. Aceleasi nuante sunt respectate si in cazul acesteia, forma sa fiind semiovala, cu bordura dreapta.

 

 • Designul vestonului pentru medici este realizat cu doua randuri de nasturi, iar cel destinat paramedicilor include un singur rand de nasturi. Acesta este confectionat din stofa de aceeasi culoare cu celelalte elemente ale echipamentului (bleu-navy/ultramarin), iar nasturii sunt in nuante albe-argintii.

 

 • Pantalonii care fac parte din echipamentul destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta sunt confectionati din stofa de culoare bleu-navy sau ultramarin, avand un croi drept, nefiind prevazuti cu mansete. Acestia includ trei buzunare, cu exceptia celor destinati femeilor, care nu sunt prevazuti cu buzunare la spate.

 

 • Bluzonul este confectionat dintr-un material textil care permite circulatia aerului, fiind de culoare bleu-navy sau ultramarin. Sistemul de inchidere aferent acestuia include fermoare si butoni metalici.

 

 • Camasa este realizata din tercot, fiind acceptata cea de culoare alba sau bleu-ciel, cu nasturi prevazuti pentru inchidere si manseta inclusa la nivelul manecii.
 • Incaltamintea de lucru care completeaza acest echipament medical este confectionata din piele box, fiind de culoare neagra, indiferent de sezonul in care este purtata. Talpa pantofilor, a ghetelor si a cizmelor este confectionata din polimeri sau cauciuc sintetic, fiind acceptate sistemele de inchidere cu sireturi sau fermoare. Cizmele pentru femei sunt prevazute cu un strat suplimentar de captuseala realizata din mesina sau blana.

 

 • Ecusonul de maneca este realizat pe suport textil, fiind sub forma unui scut, de culoare bleu-navy sau ultramarin. Acesta este prevazut cu inscriptia heraldica in centru, urmata de deviza specifica.

 

 • Ecusonul de piept este confectionat pe suport textil, in forma circulara, in aceeasi nuanta, la care se adauga firele de vascoza brodate pentru inscriptionarea insemnului specific Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

In functie de gradul personalului pentru care sunt create uniformele medicale aferente serviciilor de urgenta, ecusoanele sunt prevazute si cu insemne specifice: medic debutant, sef de garda, sef de echipaj, sef interventie gradul I, II sau III, medic comandant general, asistent medical debutant.

 

Respectarea reglementarilor privind structura, designul si portul echipamentului medical destinat personalului din cadrul serviciilor de urgenta este obligatorie. Inlocuirea componentelor acestor echipamente sau a accesoriilor cu care acestea sunt prevazute este interzisa. Sarcina familiarizarii cu aceste reglementari revine reprezentantilor institutiilor si unitatilor medicale de urgenta.

Share Button