Manusi de protectie

Reguli de igiena – Importanta manusilor la locul de munca

Mainile sunt, fara doar si poate, cele mai importante unelte pe care le folosesti la locul de munca. Asadar, este esential sa le protejezi corespunzator impotriva bacteriilor, virusilor, ranilor, taieturilor, arsurilor, intepaturilor etc. Nepurtand manusi, riscul de a contacta, dar si a transmite bacterii si virusi creste considerabil. Din acest motiv, manusile nu trebuie sa lipseasca din echipamentul de lucru al persoanelor care activeaza in diferite industrii.

Cei care lucreaza in constructii, curatenie, clinici, spitale, cabinete medicale, fabrici, saloane de frumusete s.a.m.d. sunt expusi unor riscuri mai mari decat cei care isi desfasoara activitatea intr-un birou. De aceea, atat angajatorii, cat si angajatii trebuie sa cunoasca aceste pericole si sa le previna. Una dintre cele mai bune metode in aceste cazuri este purtarea manusilor.

Cum alegi manusile potrivite

Indiferent ca vorbim despre manusi de unica folosinta sau de protectie, este important sa alegi produse de calitate, intr-o marime potrivita, create special pentru activitatea pe care o desfasori. De exemplu, asistentii medicali vor avea nevoie de manusi de unica folosinta, pe cand cei care lucreaza cu substante chimice periculoase, temperaturi ridicate sau obiecte ascutite vor trebui sa poarte manusi de protectie.

Tipuri de manusi

  • Manusile de unica folosinta: pot fi pudrate sau nepudrate si sunt de obicei folosite de personalul medical si de persoanele care lucreaza in bucatariile restaurantelor, hotelurilor, firmelor de catering s.a.m.d. Acestea sunt de regula confectionate din latex, vinil, nitril, polietilena sau poliuretan.
  • Manusile de menaj: sunt confectionate din latex si protejeaza mainile impotriva substantelor nocive din solutiile de curatare.
  • Manusi de protectie: pot fi manusi rezistente la temperaturi inalte (manusi cu protectie antitermica), manusi electroizolante etc. Ele pot fi confectionate din piele sau alte fibre naturale si sintetice.  

Rolul manusilor in igiena mainilor

Cum am mentionat si in paragrafele de mai sus, manusile sunt o metoda eficienta de a te apara impotriva contaminarii cu diferite bacterii si virusi. De-a lungul anilor, mai multe studii au demostrat ca manusile ii protejeaza atat pe cei care le poarta, cat si pe cei care beneficiaza de serviciile lor. In plus, manusile impiedica raspandirea patogenilor periculosi si a substantelor infectioase nocive.

Purtarea corecta a manusilor de unica folosinta

Manusile sunt eficiente atat timp cat stii sa le porti corespunzator. Iata cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respecti:

  • Alege manusile destinate activitatii pe care o desfasori si asigura-te ca marimea este cea potrivita.
  • Spala-te pe maini cu apa si sapun inainte de purtarea manusilor.
  • Ai grija ca manusile sa iti acopere si incheieturile mainilor.
  • Cand le dai jos, nu atinge niciodata exteriorul manusilor pe care le-ai purtat cu mana neprotejata.
  • Arunca manusile folosite in cosul de gunoi special pentru deseurile periculoase.
  • Spala-te pe maini cu apa si sapun dupa purtarea manusilor.

De retinut

Spalatul pe maini inainte si dupa purtarea manusilor ucide majoritatea germenilor de pe piele. In caz contrar, risti sa contaminezi orice alt obiect si suprafata cu care intri in contact.

Prin urmare, manusile sunt extrem de importante atat pentru igiena, cat si pentru protectia la locul de munca. Ele te apara de bacterii, de virusi, dar si de o serie de accidente neplacute.

Share Button